Amber, Grand Imperial Porter
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Grand ostatnio bardzo się poprawił, jest palony, czekoladowy, lekko słodki, ale jest to słodycz zdecydowanie czekoladowa i jest świetnie kontrowane mocniejszymi, bardziej wytrawnymi nutami. Sprawa też wrażenie całkiem przyzwoicie nachmielonego. Złożony, a przy tym ułożony, aksamitny i gładki. W sobotę miałem okazję porównywać go z Okocimiem i podbił go o głowę. Grand wyrazisty, aromatyczny, Okocim bez aromatu, o smaku niemal słodowego lagera.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Grand Imperial Porter w nowej etykiecie. Po jego wypiciu bolała mnie głowa niemal zaraz po wypiciu i jeszcze przez drugi dzień. Potwierdzone jeszcze u dwójki moich znajomych. Czyżby wadliwa warka? Czy ktoś z forumowiczów miał podobne doświadczenia?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wyciągnięta z piwnicy butelka z datą 13/11/2016 (etykieta stara)
 Mało porterowy, miałem skojarzenia z jakimś dunkelem a nie bałtykiem. Wiem, że tylko 18 plato, ale i tak odniosłem wrażenie, że strasznie "cienki" ten porter.
 Aromat nie powala intensywnością, ale też niczym nie zniechęca. Ciemne słody plus nuta owocowa w kierunku wiśni, no może trochę sos sojowy, alkoholu nie czuć.
 W smaku poprawny, niezły, ale tylko tyle. Bardziej owocowy niż czekoladowy, słodkawy (a może nawet więcej). Za wysoko wysycony jak dla mnie. Na plus alkohol, którego nie czuć.
 W tej cenie w jakiej bywa np. w Kauflandzie GIP ujdzie, da się go wypić z umiarkowaną przyjemnością. Ale rasowy porter bałtycki to nie jest.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Piłem wczoraj w lokalu, już z nową etykietą. Wodnisty, ciemny lager. Całkiem pijalny co prawda, ale bałtyk był z niego żaden. Nawet barwa zbyt jasna i ze zbyt dużymi "prześwitami".
 A wspomniany Okocim wrócił do formy, więc nie ma co porównywać ich teraz. Prędko do Granda nie powrócę.Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-12-03, 10:13.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kolor: Czarny, brunatne przebłyski. Klasyka
 Piana: Obfita, drobno pęcherzykowa, niezbyt trwała.
 Zapach: Przykro mi to mówić, ale ostry diacetyl, estry. No a poza tym słodowość, również ze słodów palonych oczywiście.
 Smak: Słodowy, maślany od diacetylu, paloność w niewielkim stopniu, goryczka niska do średniej. Fajna faktura, ale piwo miało za mało ciała i smaku, które by tej fakturze nadało pozytywów.
 Wysycenie: Nie przeszkadzało, było git.
 Uwag: Nie jest nie dobre, ale jak na portera bałtyckiego było kiepskie. Chyba legendarne Grand imperial porter poszło w zapomnienie. Etykieta jest ładniejsza, ale zawartość mierna.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka : 15/01/2016 pity 11/01/2017 czyli rok po terminie.
 
 
 Piana drobniutka i trwała.
 Aromat: sos sojowy, pumpernikiel, wiśnie i śliwki, czekolada.
 
 Smak: o dziwo nabrało charakteru. Pełne, lekko palone, gorzka czekolada i czarna leciutko posłodzona kawa. Nutka wiśnióweczki. W tle pałęta się lekko uwędzona śliwka.
 Wysycenie idealnie połączone z płynem. Aksamitne i jak na te 18blg wydaje się treściwsze. Na finiszu lukrecja i ciemny chleb. Posmak gorzkiej czekolady i kakao. Skojarzenia z cukierkami kukułka. Alkohol niby obecny lecz jest w przyjemnej likierowej formie. Nie wierzyłem w leżakowanie tego piwa, bo pamiętam, że rok temu wydawało mi się troszkę jednowymiarowe i lekko rzadkie. Dobrze, że mam jeszcze sztukę czy dwie to na jesieni znowu je wysmakuje. Tani i bardzo solidny porter (przynajmniej ta warka). Polecam kupować trójkami pić dziś, za rok i za dwa. Zdrów ! pić dziś, za rok i za dwa. Zdrów !Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ocena z ARTomatu
 
 Kolor: Brunatny, z rubinowymi refleksami, wygląda na klarowny. [5]
 Piana: Obfita, ciemno-kremowa, wystarczająco(średnio) trwała, drobne pęcherzyki, delikatny lacing. [4.5]
 Zapach: Niezbyt intensywny, niespecjalnie porterowy, trochę żelaza, trochę jak zwykły ciemny lager, może lekkie ciemne pieczywo i trochę ciemnych słodów, może lekka czekolada, ale nic się specjalnie nie wybija przed szereg, na plus alkohol dobrze ukryty. [3]
 Smak: Dość wytrawny, średnie ciało, delikatnie kwaskowy, ciemnie pieczywo, czekolada, trochę żelaza(wyraźniej w posmaku), goryczka co najwyżej średnia, ale nie zwraca na siebie uwagi. Może być. [3.5]
 Wysycenie: Niskie - dobrze pasuje. [4.5]
 Opakowanie: Prosta, ale całkiem przyzwoita etykieta, brakuje dokładnego składu. [3.5]
 Uwagi: Ogółem ujdzie, ciężko o superlatywy, ale złe nie jest, co najwyżej mogę się przyczepić do tego, że bardziej smakuje(i pachnie) jak mocniejszy ciemny lager. To kolejna 18-tka, która utwierdza mnie w przekonaniu, że najlepsze portery zaczynają się od 21° blg. Warka do 07.05.2017.
 
 Moja ocena: [3.55]Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Potwierdzam, ta sama warka i czuć wyraźny śliwkowy smak oraz aromat. Jak na mój gust trochę za dużo w nim słodyczy ale smak ma pełny i jak na swoją lekkość jest zupełnie treściwe. Po narzekaniach forumowiczów z przeszłości sądzę, że albo ta warka jest jakaś niezwykle udana albo ja się na porterach nie znam, co całkiem być może bo pijam je sporadycznie.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Corsendonk warzył w swoim browarze do jego zamknięcia w 1953. Corsendonk warzył w swoim browarze do jego zamknięcia w 1953.
 Potem marka produkowana była w różnych browarach, a podobno od 2006 w Du Bocq (przynajmniej tak było ponad 10 lat temu).
 Nie chcą się przyznawać gdzie warzą. Wskazany adres na butelce i stronie https://www.corsendonk.com/
 ...- 
							Channel: Belgia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo inspirowane recepturą Fabiana Wojciecha, zdobywcy tytułu Grand Champion na Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2023 organizowanych Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Piwo inspirowane recepturą Fabiana Wojciecha, zdobywcy tytułu Grand Champion na Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2023 organizowanych Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
 
 Ekstr. 10%
 Alk. 4,2%
 
 Chmiele: Książęcy, Zula i Rody Hodowlane
 
 Aromat...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jeden z dwóch Artevelde. Jeden z dwóch Artevelde.
 
 https://www.brouwerijhuyghe.be/en/beers/artevelde
 
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...yghe-artevelde
 
 Grand Cru ma 7,3% alk. (na butelce, bo na necie podają 7,2%)
 
 Aromat - bardzo fajny,...- 
							Channel: Belgia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 ekstrakt: 15,0°Plato ekstrakt: 15,0°Plato
 alkohol: 6,4% obj.
 
 Saison leżakowany z dodatkiem owoców i soku z czerwonej porzeczki. Aromatyczne, delikatnie przyprawowe, wytrawne piwo belgijskie. Leżakowanie z czerwoną porzeczką nadało piwu cierpkości i orzeźwiającej owocowości. Piwo uwarzone wg...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2021-05-22, 23:37
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Scotch Wee Heavy według receptury piwowarów domowych Pawła Tokarskiego i Grzegorza Szymeckiego, który zwyciężył w konkursie PSPD. Scotch Wee Heavy według receptury piwowarów domowych Pawła Tokarskiego i Grzegorza Szymeckiego, który zwyciężył w konkursie PSPD.
 
 29% ekstr., 10,5% alk.
 
 Aromat - karmel, suszona śliwka, likierowość, paloność
 Piana - umiarkowana, jak na woltaż całkiem trwała,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.

 
		
	 
		
	
Comment