Kolor: Widzę, że jestem pierwszym odważnym Więc do dzieła:
Kolor herbaciany, odpowiedni dla stronga, ale czy dla superstronga? Niewiem. [3.5] Piana: Kompletne dno. Przy nalewaniu jeden wielki syk - powstaje coś na wzór piany w oranżadzie, po czym znika bez śladu. Coca-cola ma lepszą i trwalszą pianę niż to piwo. [1] Zapach: Kurde o dziwo doszukałem się więcej chmielu niż marketowej słodyczy, której się spodziewałem. Nie czuć alkoholu, nie czuć marketowości, jest za to całkiem wyraźny chmiel. Bravo! [4] Smak: Tu również miłe zaskoczenie - zamiast inwazji słodyczy i spirytusu (piwo ma 9%) jest przyjemny lekko słodki słodowy smaczek i również silna chmielowa goryczka - alkoholu nie czuć prawie wcale. Pije się przyjemnie - w kategorii marketowych dziewiecioprocentowych mega strongów to piwo jest najlepsze. [4] Wysycenie: Wysokie i szczypiące, przydałaby sie korekta. Rozwala pianę i kubki smakowe w drobny mak. Plusem jest jednak to, że zgrabnie przepycha to bądź co bądź ciężkie piwo przez przełyk. [3] Opakowanie: Czarna pucha FE - słaba graficznie. Brak składu i ekstraktu. [2.5] Uwagi: Przy całkowitej świadomości, że to piwo to to samo co 9% Karpackie, Donner, Barrys, Donnagger itd. uważam, że to jak do tej pory najlepsze supermocne piwo jakie zdarzyło mi się pić. Nawet więcej - wypilem je z przyjemnością! Wniosek może być dwojaki: albo Van Purowi wyszła wyjątkowo udana warka, albo ja już jestem totalnym alkoholikiem
Dorzucam fotę i jeszcze jedną uwagę: to piwo niesamowicie rozgrzewa - jeszcze nie doszedłem do połowy kufla, a już zaczyna mi być gorąco przy otwartym oknie Warto będzie wrócić do tego piwa w mroźne zimowe wieczory
Kolor : ładny ciemno bursztynowy.
Piana : nikła , po nalaniu do szkła nie ma jej juz wcale.
Zapach: chmielowo-słodowy.
Smak: jak na mocne piwo nie było aż tak słodkie . Wyczuwalna zbożowa nuta.
Wysycenie : dobre.
Opakowanie : skromna puszka z ubogą szatą graficzną . Brak info o ekstrakcie
Piana średnia na starcie ale w oczach znika.
W aromacie coś karmelowo-spirytusowego.
Gaz średni.
Kolor bursztyn.
Smak... średnia słodkość z wyczuwalną nie małą gorzkością /nie mylić z goryczką/.
Cóż mają powiedzieć 'ofiary'... lub... radośni konsumenci sieci na L... mamy w miarę lekko pijalny super mocny 9% strong...
Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
Chmiel to Spalter Select
Comment