Kolor: Klarowne, ciemna herbata. [5] Piana: Zwarta, duża, drobnopęcherzykowata trzyma się do końca. [5] Zapach: Miodu nie wyczuwam. Truskawki. [3.5] Smak: Karmel, gdzieś w tle miód (rzepakowy?). Pijalne. Finisz wodnisty. [4] Wysycenie: Łagodnie układa się w żołądku. [5] Opakowanie: Jak w każdej Korunie bardzo dobre. [5] Uwagi:
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Kolor: rubinowo-mahoniowy, klarowny [5] Piana: beżowa, zwarta, opada powoli ale zauważalnie, nie osadza się na szkle [4] Zapach: mógłby być bardziej intensywniejszy, to co czuć to lekko chmielowo-owocowy zapach [4.5] Smak: bardzo miłe zaskoczenie, na pierwszy ogień idzie miła chmielowa goryczka, lekkie słodowe posmaki, coś z owoców a miód jest jedynie tłem wyczuwanym w tylnej części języka [4.5] Wysycenie: mogłoby być ciut mniejsze [4] Opakowanie: dedykowana malpka 0,33 z dedykowanym, browarnianym kapslem [5] Uwagi: Bardzo miłe zaskoczenie jeśli chodzi o piwo miodowe, to jest piwo miodowe, a nie miód z piwnymi akcentami. Zakupione w Piwonii
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Miód wyczuwalny tylko w zapachu.
Bardzo esencjonalne, pozbawione słodyczy.
Piana ciemna, trwała
Atrakcyjnie opakowanie, nadruk na butelce 0.33 ?tampon druk?
Cena /7,50/ w pobliżu browaru wydaje sie zaporowa, tak jak ceny pamiątek w Imperium Szymbark
raczej na pamiatke z pobytu w okolicach Wierzycy.
Przy obecnym wyborze piw ciemnych miodowych nie ma po co wracać
Brak info o ekstrakcie - ale byłby rekordowy
Na plus mozna zapisac kontretykiete na ktorej tylko i wyłacznie rys historyczny: od pierwszej wzmianki o Kaszubach do powstania browaru
Kolor: Ciemny brąz, idealny dla doppelbocka. Pod światło pięknie wchodzi w czerwień.
Minus jednak za to, że piwo jest zupełnie klarowne, bo przy dodatku miodu nie powinno tak być. [4] Piana: Niełatwo nalać, bo tworzy się jej sporo. Opada do dziurawej warstwy, trochę osadza się na ściankach. [4] Zapach: Silny, głównie miodowy, ale nie w mdlący sposób.
Miodowość przyjemna, kojarzy się z miodem gryczanym.
Poza tym sporo akcentów orzechowych, trochę karmelowych i owocowych. [4.5] Smak: A tu miód jest tylko dodatkiem do niezłego ciemnego piwa bazowego, może niezbyt treściwego, ale przyjemnego.
Jest go tylko trochę w tle, a słodyczy niemal brak. Lubię takie podejście do "stylu".
Ocena spada głównie za brak treściwości. [4] Wysycenie: Zdecydowanie za wysokie, nie pasuje tu. [3] Opakowanie: Sam pomysł jest bardzo fajny, czyli bączek z namalowanymi napisami. Choć jednak rozumiem, że właściciele browaru są dumni ze swojej kaszubskiej tożsamości, to zestaw dat na "kontrze" jest dla mnie pomysłem dyskusyjnym. O wiele lepiej by było zamieścić informacje na temat konkretnego piwa. [4] Uwagi: Pite 20 kwietnia 2012 r.
Kosztowało 7,50 zł w Rodzince-Bis.
Kolor: Rubinowy, wpadający w brąz. Bardzo delikatnie zmętniony. Ładny [5] Piana: Beżowa, średnioziarnista. Utrzymująca się kikla dobrych chwil, nstepnie spada dol kożuszka który zostawia ślady na szklance. [3.5] Zapach: Mocno karmelowy, w tle miód który jest bardzo delikatnie zarysowany. Dochodzą jeszcze dojrzałe śliwki. Przyjemny [4.5] Smak: Przede wszystkim karmelowy, w oddali bardzo delikatny miód ale bardzo wytrawny. Zakończone to wszystko kwaskowatym długo pozostającym smakiem. [4] Wysycenie: Średnie i później niskie. [3] Opakowanie: Brązowa buteleczka 0,3 z szorstką malaturą. Kapsel firmowy. [4.5] Uwagi: Wreszcie można powiedzieć że jest to PIWO smakowe. Bo jest to przede wszystkim piwo.
Kolor: Ciemnorubinowy, ładny. [4.5] Piana: Ładna, beżowa, drobna i wysoka. [4.5] Zapach: Mocna, krówkowa maślaność. Delikatnie wyczuwalne ciemne słody, po ogrzaniu trochę miodu w tle. [3.5] Smak: Początkowo lekka kwaskowość, nie jest słodkie, raczej wytrawne. Miodu nie czuć. W finiszu niewielka goryczka od palonych słodów. Nawet dobre. [4] Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu. [3.5] Opakowanie: Bączek z malowaną etykietą. Brak podanego ekstraktu, za to kapsel z logo browaru. [4.5] Uwagi:
Kolor: Rubinowy pod światło, mętny. [4] Piana: Beżowa, bardzo drobna, średniowysoka, dość trwała. [4] Zapach: Słód z domieszką karmelu, zapach miodu na granicy sugestii... [3.5] Smak: Mdławy kwasek, powiew karmelowy, generalnie duży zawód - po prostu nie-do-bre... [2] Wysycenie: Średnie, w porządku. [4] Opakowanie: Typowe dla Koruny: bączek, żółty kapsel browaru, kalkomania, na dole "obowiązkowa" pszczoła i plaster miodu . [3.5] Uwagi: Jak dla mnie, zdecydowanie najsłabsze kaszubskie piwo. I nie mam tu na myśli mocy...
Pijam piwa miodowe, lubię, zwłaszcza te "małomiodowe", a tu taka kicha.
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Dzień Państwu,
jestem pszczelarzem (www.miodywilenskich.pl do weryfikacji )i na przestrzeni kilku ostatni lat nagromadziło mi się miód który, pozostał mi po miodobraniach lub rozlewach miodu do słoików.
Z racji tego że mam go jakieś 12 hoboków (30L/szt) i wszystkiego...
Comment