Shongweni, Robson's Wheat Beer

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #1

    Shongweni, Robson's Wheat Beer

    Piwo pszeniczne, według opisu z etykiety to "real ale" - niepasteryzowane i naturalnie gazowane.
    Butelka 0,33, zawartość alkoholu 5% obj., ekstrakt nie jest podany, piwo aromatyzowane kolendrą, osad drożdzowy w butelce. Kapsel goły.
    Zakupione w warszawskim Bomi w Klifie, cena około 11 złotych.
    Piana przy nalewaniu niezwykle obfita, do końca pozostaje około 3-milimetrowa warstwa.
    Zapach goździkowo-drożdzowy, z mocnym kwaskiem, przyjemny.
    Smak tego piwa dość mocno mnie zaskoczył - myślałem, że kolendra będzie tu zauważalna w stopniu podobnym jak np. ma to miejsce w belgijskich witbier'ach, tymczasem tu stanowi ona wręcz motyw przewodni. Piwo w pierwszym kontakcie z językiem smakuje jak typowa pszenica, natomiast potem staje cię cierpkie, lekko gorzkie i wytrawne - oczywiście wszystko przy obecności aromatu kolendry. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiego piwa, jak dla mnie jest jednak zbyt cierpkie i gorzkie jak na pszenicę. Może jednak komuś posmakuje, sam chętnie przeczytałbym opinię jakiegoś Forumowicza, polecam więc do spróbowania.
    Co do zdjęcia - niestety nie jest zbyt dobre, ale nie miałem warunków na lepsze.
    Attached Files
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

    #2
    Cóż.
    Smakiem nie przypomina niemieckich pszeniczniaków, bardziej belgijskie witbiery, ale najbardziej brytyjskie wheat beer. Tradycja kolonialna zobowiązuje. Nie ma pszenicznej kwaskowatości, jest raczej wytrawne i goryczkowe.Ma też lekki ziołowy posmak, nie wiem czy to kolendra, bo nie znam aż tak dobrze jej smaku.
    Występuje też w wersji strawberry, ale jeszcze nie spróbowałem.
    Etykietę można odkleić chyba tylko granatem.

    Comment

    • Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

      #3
      Odkleja się całkiem nieźle. Tylko trzeba spokojnie, bez gwałtownych ruchów i przede wszystkim NA SUCHO.

      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #4
        Ten cierpki smak mnie w pierwszej chwili zaskoczył nieprzyjemnie. Potem się do niego przekonałem, ale więcej niż jedno na raz chyba bym nie chciał.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          Bosman, Kronenbourg 1664 Blanc
          Javox
          Już dość dobrze znane "białe" piwo warzone w Szczecinie.

          Zawartość alko 5.0%

          Puszka 500 ml

          Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
          Lacing - trochę było
          Gaz - średni
          Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy....
          2025-05-30, 21:19
        • Javox
          Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
          Javox
          Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, blady żółty.
          Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
          Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
          2025-06-02, 16:15
        • Ahumba
          JINAN, Belgian Wheat Beer
          Ahumba
          Piwo przywiezione z Chin
          Ekstrakt 11 Blg
          Alkohol 3,7%
          Butelka 330 ml, kapsel identyczny jak na innych piwach z browaru

          z 4 piw tego browaru to chyba najbardziej przypomina w smaku europejskie piwa tego stylu. Piana dość obfita lecz dość szybko opada
          2024-09-17, 11:26
        • darekd
          Renton, Lola
          darekd
          Kraftowy browar z miasta Fano w regionie Marche

          Saison z szałwią i kolendrą

          13,5% ekstr.
          5,5% alk

          https://www.birrificiorenton.it/lola-eng

          Aromat - na początku kwaskowo-cierpkie owoce, które przypominają mi pigwę, jest ziarnisty słód, potem...
          2024-08-30, 22:11
        • darekd
          Amber, Po Godzinach - Saison
          darekd
          Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
          wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
          2025-04-22, 22:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...