The Duck-Rabbit, Märzen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    #1

    The Duck-Rabbit, Märzen

    Kolor: herbaciany, bursztynowy (tą częśc powinny wypełniac tylko kobiety), ale ładny i zachęcający
    Piana: pęcherze dość duże i mało trwała
    Zapach: owocowo-karmelowy z delikatną dozą chmielu
    Smak: karmel, śliwka, słodowy i dopiero na koniec podkreślająca wszystko goryczka, pozostająca długo w ustach, lecz nie zabijająca wszystkiego co wcześniej.

    Bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Niedodyt pozostawia jedynie bral treści, bo każdy element trzeba niezwykle czujnie wyszukiwać.

    Piwo dość drogie (4,25 EURO za 0,355l), ale warte spróbowania.

    Mam wrażenie, że amerykańki märzen niewiele ma wspólnego z niemiecikm. Więcej w nich owocowo-drożdżowych smaczków, a mniej słodowych.
    Poszukuję
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    #2
    I jeszcze fotka w jubileuszowej scenerii
    Attached Files
    Poszukuję

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #3
      Mam problemy z dobraniem rozdzielczości
      Poszukuję

      Comment

      • Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

        #4
        I zamieszczeniem fotki
        Attached Files
        Poszukuję

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Sonnen-Bräu (Mürsbach), Laubender Märzen
          darekd
          Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

          Ekstr. 13,2%
          Alk. 5,1%

          Aromat - słodowy z podpiekanym karmelem i chlebem
          Piana - wyższa, trwała, dłuższy kożuszek
          Barwa - herbaciano-bursztynowa
          Wysycenie -umiarkowane ku średniemu,...
          2025-09-18, 13:26
        • darekd
          Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Festbier Märzen
          darekd
          Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
          W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
          2024-12-27, 21:18
        • darekd
          Giesinger, Märzen
          darekd
          Browar rzemieślniczy z Monachium, którego historia sięga 2006 r.

          Piwo niefiltrowane, 5,7% alk.

          Aromat - słodowy z nutami ciasta drożdżowego z jabłkami, jak na marcowe calkiem wyraźna chmielowa nuta łąki
          Piana - umiarkowanie wysoka, przeciętna trwałość, dłuższy...
          2024-09-28, 23:57
        • darekd
          Zum Löwenbräu, Märzen Löwe
          darekd
          Browar z Środkowej Frankonii (Adelsdorf, mniej więcej między Norymbergą a Bambergiem)

          13,3% ekstr.
          5,4% alk.

          https://brauerei-zum-loewenbraeu.de/...t/spezialbiere

          Aromat - słodowy, trochę słodszych, lekko podsuszonych owoców
          Piana - średnia,...
          2024-02-09, 17:38
        • darekd
          Camba, Winter Zauber Märzen
          darekd
          Gónobawarski duży browar rzemieślniczy działający od 2008 r. i początkowo związany z producentem sprzętu piwowarskiego BrauKon (korzysta z niego wrocławski Stu Mostów) jako ich browar eksperymentalny.

          https://www.camba-bavaria.de/

          14,5% ekstr., 6% alk., 17 IBU

          ...
          2024-02-07, 00:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...