BrauSchneider, Powidl Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13393

    #1

    BrauSchneider, Powidl Porter

    Nowoczesny browar z Dolnej Austrii.

    Porter brytyjski z puree śliwkowym (stąd Powidl), w składzie też płatki owsiane.

    Ekstr. 15,8%
    Alk. 5,7%

    Das Powidl Porter kombiniert österreichischeKüche mit britischer Brautradition. Der würzigePowidl, fruchtiges Zwetschkenmark und daskaramellige, dunkle Porter, mit feinen Röstaromen, ergeben ein unkonventionell aromatischesGeschmackserlebnis


    Aromat - są łagodne śliwki, ciemne, leciutko palone słody, czekoladowe muśnięcie
    Piana - w miarę wysoka, średnia trwałość z dłuższym kożuszkiem
    Barwa - bardzo ciemny oberżynowy (bardzo ciemna wiśnia/rubin/fiolet), prawie nieprzejrzysta, z farfoclami
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - trochę czekolada, delikatna paloność. Bardzo delikatna słodycz przełamana lekko kwaskowymi nutami śliwki. To nie jest susz śliwkowy, ale też nie świeże owoce. Trochę powidła, ale słodycz jest mocno subtelna. Minimalna palona goryczka. W posmaku nadal przyjemne, łagodne śliwki. Generalnie śliwka na pierwszym miejscu, ale nie dominuje jednoznacznie, porterowe nuty słodowe też są .
    Treściwość - nie czuć, że to aż prawie szesnastka, ale nieco wyższa pełnia

    Fajna ta śliwka, nie tłumi pozostałych niuansów, ale zostawia swój sznyt. Jest miękkie, ale nie przesadzili z tym owsem na szczęście (piłem dodatkowo pod koniec terminu).
    Oryginalne, smaczne i ogólnie bardzo fajne piwko. Nie jest to może coś sesyjnego (choć samo w sobie pije się dobrze), ale jesienią/zimą przyjemnością bym powrócił.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13393

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Ekstr. 15,8%
    Alk. 5,7%
    Na stronie mocno inne parametry:
    Alkoholgehalt 5,2% Vol.
    Stammwürze 14,8° P

    Ale na etykiecie butelki parametry są dodatkowym nadrukiem, tak jak data przydatności do spożycia, więc zakładam, że on obowiązuje.
    Wygląda na to, że co sezon te parametry się zmieniają.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    Przetwarzanie...