Proef, Mikkeller Funky E Star

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #1

    Proef, Mikkeller Funky E Star

    Styl Belgian Strong Ale, 9,39 % alk, fermentowane z użyciem dzikich drożdży Brettanomyces.

    Prezencja bardzo ładna - klarowna bursztynowa barwa, do tego drobna piana. Niestety zapach nasuwa skojarzenie z mało przyjemnym aromatem zleżałego piwa. Dopiero później wyczuwalne stają się aromaty charakterystyczne dla lambików. Smak jest agresywny, czuć alkohol, rozpuszczalnikowe akcenty, do tego wyraźną słodycz. Wszystko to właściwie pozbawione nasycenia. To piwo to nie moja bajka...
    Attached Files
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #2
    Proef, Mikkeller Funky (e)★ [fung’ke e’st r] (Funky Easter)

    Proef, Mikkeller Funky (e)★ [fung’ke e’st r] (Funky Easter)
    Butelka 0,33 litra, alkohol 9,39 %, eks. brak, kapsel goły
    Kolor - brązowo-miodowy, mętny
    Piana - drobna, wysoka, trwała
    Zapach - chmielowo-owocowy wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie żywiczno-chmielowe, mocna słodycz, w tle nuta kawowo-owocowa, średnia goryczka
    alkohol niewyczuwalny. Smakowite. Polecam.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 4434
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2012-09-28, 20:11.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • yaro74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2089

      #3
      To chyba to samo piwo, które opisał kilka minut przed Tobą Docent.

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10391

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
        To chyba to samo piwo, które opisał kilka minut przed Tobą Docent.
        Z nazwy tak, ale co do smaku, to piliśmy zupełnie inne piwo. Jego było a moje smaczne
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Pite 29 września 2012 r. z beczki w Piwotece Narodowej. Kosztowało 15 zł.

          Kolor: Złoty, jednolicie mętny. Ładny.
          Piana: Średnia, szybko opada do ładnej obwódki.
          Zapach: Trochę trąci "myszą", czuć też sporo owoców. Ciekawy, w odpowiednim stopniu lambikowy.
          Smak: Treściwość, niezłe goryczka, brak kwaśnych nut lambikowych, sporo nut chmielowych, sporo "górnych" owoców, wyraźna słodycz.
          Uwagi: Docent zjechał to piwo, a mnie smakowało. Smaczne, pomimo wysokiego ekstraktu i dzikiej fermentacji świetnie się je pije.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3656

            #6
            Jestem właśnie po spożyciu tego piwa i jest to najlepsze Belgian Strong Ale jakie piłem. Świetnie się pije, wchodzi jak złoto, ta końska derka, to jest to . Smaczki owocowe dopełniają tła, brakuje jednak kwaskowości, co by było wisienką na torcie.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Javox
              Proef, Mikkeller Taipa
              Javox
              West Coast Pale Ale

              Zawartość alko 4,8%

              Chmiele: Mosaic, Centennial, El Dorado, Cascade, Chinook, Magnum.

              Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - lekko opalizujące pomarańczowy.
              ...
              2025-06-25, 16:14
            • ART
              De Proef, [Mikkeller] Stuck in the Snow
              ART
              Na froncie stoi Double ipa. 7,8alk ekstr brak. Puszka 0,33.

              Nie dajcie się zwieść nie jest to czysta dipa. Jest sosnowe igliwie [1,2%] i imbir [0,5%]. Ale ułożone. Nie ma napierdu sosnowego jak w nepo, ale aromatycznie ciekawe. Może trochę kojarzyć się w stronę syropku na kaszel,...
              2024-02-16, 20:02
            • ART
              Zarzecze ?, [Funky Fluid] Game Over Warp
              ART
              Game over Warp od Funky Fluid ,

              Vermont ipa 16/6,5 citra el dorado mosaic

              Można wypić, niby wszystko jest, ale nuda panie....
              2025-03-14, 11:27
            • yaro74
              Proef, Mikkeller Drink'in The Sun
              yaro74
              American Wheat o zawartości alkoholu 0,3%.
              Barwa złota, zamglona.
              Piana: średniowysoka, drobna, trwała, zostawia ślady na szkle.
              Zapach: średnio intensywny, owocowy (cytryna, cytrusy i nuty brzoskwiniowe) i lekko zbożowy.
              Wysycenie: wysokie.
              Smak: owocowy, z...
              2020-03-07, 21:10
            • yaro74
              Proef, Mikkeller Riesling People
              yaro74
              New England IPA z dodatkiem soku z winogron odmiany Riesling.
              Zawartość alkoholu 6,7%.
              Barwa żółta, zamglona.
              Piana: średniowysoka, drobna, średnio trwała.
              Zapach: cytrusy, owoce tropikalne, nuty winne.
              Wysycenie: średnie.
              Smak: winogrona, cytrusy,...
              2020-03-05, 21:30
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...