La Botteresse de Sur-les-Bois, Deux Nigauds

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swaroga
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.10
    • 115

    #1

    La Botteresse de Sur-les-Bois, Deux Nigauds

    Warzone w małym browarze Brasserie Artisanale La Botteresse de Sur-les-Bois.
    Warzone dla Organizacji "non-profit" Umami.
    8%

    OCZY : piwo ma kolor ciemnopomarańczowy-brązowy. Piana jest duża o kolorze kości słoniowej. Jest wytrwała o cieniutkich pęcherzykach/kremowa.

    NOS : zapach karmelu, tarty, gotowanych wiśni, drewno.

    USTA : piwo jest średnio gazowane, średnio nasycone i kremowe.
    Zapach piwa wskazywał trochę, że to będzie piwo delikatnie fermentowane "brettami". Ale chyba tak nie jest bo wyczuwalna kwaśność przy końcu, podobna do gotowanych wiśni, jest bardzo delikatna. Piwo jest raczej średnio słodkie o nutach karmelu. Alkohol jest wyczuwalny. Piwo jest delikatnie podobne do różowego wina. Również delikatnie gorzkie o delikatnych nutach podobnych do pestek jabłka. Jest również posmak żywicy.

    ODCZUCIA : trudno zaliczyć to piwo do jakiegoś stylu lub porównać z jakimś piwem. Karmel, żywica i alkohol podobne do Kwak z browaru Bosteels. Delikatne nuty gotowanych wiśni prawie przypominają tak zwanego "starego Flamandczyka". Ogólnie piwo jest delikatne pod każdym wzgledem i według mnie brakuje wyraźniejszych nut chmielowych (...lub jakichkolwiek wyraźniejszych smaków).

    OCENA :
    smak : 6/10
    pijalność : 6/10

    Click image for larger version

Name:	DeuxNi.jpg
Views:	1
Size:	28,4 KB
ID:	2090343
    Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
    https://www.facebook.com/hipester
    Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
    www.ratebeer.com/user/137460/

Related Topics

Collapse

  • Petitpierre
    Browar Zakładowy, Miss Chmielaków 2025
    Petitpierre
    Ekstrakt: 18% wag.
    Alkohol: 7,7% obj.
    Słód: jęczmienny, pszeniczny
    Chmiel: Puławski
    Drożdże: LalBrew Verdant IPA™
    Dodatki: wiśnie, chmiel, skórki gorzkiej pomarańczy curacao, kolendra

    Jest wiśnia, ale też jogurt, laktoza, , serek ziarnisty, nabiał....
    2025-09-09, 10:58
  • dadek
    Niemcy, Middelhagen, Dorfstraße 20, Braugasthaus Zur Linde
    dadek
    Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
    2025-09-09, 01:22
  • darekd
    Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Weichsel
    darekd
    Tym razem Rotbier czyli czerwony lager. Ciekawostką tej bamberskiej wędzonki jest to, że do wędzenia słodu użyto drewna wiśni.

    Ekstr. 11,8
    Alk. 4,6%
    IBU 28

    https://www.schlenkerla.de/rauchbier....html#weichsel

    Aromat - wyraźna, ale nie ciężka...
    2023-08-30, 00:10
  • dadek
    Niemcy, Wismar, Kleine Hohe Straße 15, Brauhaus am Lohberg
    dadek
    Jedyny obecnie browar w tym pięknym zabytkowym mieście, powstał w 1995 roku. Znajduje się naprzeciw jednego z portowych nabrzeży, w odległości 800 m od dworca kolejowego. 3-piętrowy (z poddaszem) szachulcowy budynek, gdzie konstrukcja z czarnych belek wypełniona jest czerwoną cegłą, datowany...
    2025-08-28, 00:07
  • darekd
    Jedlinka, Koźlak Majowy
    darekd
    Ekstr. 16,5%
    Alk. 7,0%

    Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
    Piana - wysoka, trwalsza
    Barwa - bursztynowa, zamglona
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - miękka...
    2025-07-25, 01:02
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...