Bourgogne des Flanders, Bourgogne des Flanders

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4605

    #1

    Bourgogne des Flanders, Bourgogne des Flanders

    Nazwa browaru z Brugii pokrywa się w tym wypadku z nazwą piwa, które powstało z miksu lambika i dubla.
    Ma to jak na belga niski woltaż 5 %.
    Piana nikła, to co po nalaniu jest mylące, bo szybciutko znika, zostawiając rozproszone i nieregularne ślady na szkle.
    Kolorek będący połączeniem deklarowanych czerwieni i brązu.
    W zapachu przeważają akcenty kwaśno-lambikowe, w smaku też , choć mi odpowiada zredukowanie nut kwaskowatych, cechujących się zresztą lekką wytrawnością, na rzecz wyzierającego spod spodku "brunatnego" posmaku dubla z lekką goryczką i owocowością.
    Na mój gust te elementy mogłyby być bardziej wyraziste.
    Jak to z belgami, piwko raczej degustacyjne. No i dość przyjemne.

    Click image for larger version  Name:	20251019_003555.jpg Views:	0 Size:	116,4 KB ID:	2351474
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; wczoraj, 23:54.
  • telek
    Podpułkownik Piwnej Armii
    🥛🥛🥛
    • 2011.05
    • 613

    #2
    Piwo było przez lata warzone w browarze Timmermans https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...flandres-brune , gdzie wciąż powstaje lambik mieszany z dubblem warzonym w Brugii.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    Przetwarzanie...