Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

InBev Belgium, Leffe Brune 6

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Senior
    • 10-2002
    • 5205

    #31
    Wersja lana próbowana w firmowym lokalu Staropramena w Moscie.

    Barwa mahoniowa, pod światło pełna klarowność.
    Piana potężna - obfita i drobna, ale jakoś zbyt jasna jak na ciemniaka.
    Zapach lekkiego karmelu.
    Smak to górna fermentacja w pełnej krasie. Z jednej strony owoce i ożywczość. Z drugiej: moc i głębia. Pokal 0,3 całkowicie zaspokaja apetyt.

    Świetny klasztorniak, nie spodziewałem się tak dobrego piwa. I to jest niesamowite, że w tych wszystkich firmowych lokalach Staropramena oprócz piwopodobnego dziadostwa są dobrocie w stylu Hoeggardena czy właśnie tegoż Leffe. I to za cenę 29 Kč/0,3.
    Attached Files
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • kurgan
      Gość
      • 04-2004
      • 315

      #32
      w Almie(arkady) we Wroclawiu

      w Almie(arkady) we Wroclawiu dziś pierwszy raz upolowałem Brune (6 pln)kiedy wcześniej trafiał mi się tylko Blonde...ciekawe czy są szanse na pojawienie się pozostałych gatunków Leffe?

      Comment

      • focus25
        Member
        • 01-2011
        • 39

        #33
        kolor: głęboki brąz, klarowne
        piana: przy nalewaniu ok. 1,5cm, redukuje się do 0,5cm
        zapach: aromaty typowo górnofermentacyjne, troszeczkę dalej karmelowe
        smak: na początku poczułem wyraźną alkoholowość, po niedługim czasie została skryta ona przez owocowość oraz karmelowość
        wysycenie: niestety tutaj minusik, było troszeczkę za duże, po tym piwie spodziewałem się mniej bąbelków
        Ogólnie dobre piwo choć nie mam odniesienia do innych, gdyż jeśli chodzi o klasztorniaki to jestem nowicjuszem

        Comment

        • Livres
          Senior
          • 04-2012
          • 324

          #34
          Pierwsze skojarzenie - ciemna pszenica. Przy czym, jak to u Belgów, więcej tutaj treści i niuansów smakowych. Dominujący w pierwszej chwili karmel płynie przechodzi w lekką kwaskowatość połączoną z równie lekką goryczką. Rodzynek, których miejsce jest w serniku, na szczęście nie zarejestrowałem. Kolej na "blondynkę".

          Comment

          • jacekwerner
            Senior
            • 05-2004
            • 2837

            #35
            Aktualna fotka :
            Attached Files
            Ochotnicza Straż Piwna
            BAZA = 7446

            Comment

            • kurgan
              Gość
              • 04-2004
              • 315

              #36
              ciepłe czy zimne?

              nie mogę się zdecydować, schłodzić czy pić ciepłe?

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #37
                12-13st C będzie git.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kurgan
                  Gość
                  • 04-2004
                  • 315

                  #38
                  7°-10°C

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  12-13st C będzie git.
                  beeradvocate zaleca 7°-10°C ja natomiast pije belgi tylko w temp. pokojowej (wszystkie La Trappe), warto bo bukiet daje więcej ciekawych doznań!

                  tylko proszę nie tłumacz mi znów że La Trappe jest rozlewane w Holandii...

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #39
                    Więc jeżeli pijesz TYLKO w temp. pokojowej dlaczego piszesz, że nie możesz się zdecydowac? firdumdyrdum
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kurgan
                      Gość
                      • 04-2004
                      • 315

                      #40
                      dlatego że dotychczas Leffe piłem tylko w knajpie, schłodzone...
                      czy jest jakaś reguła jak należy pić belga, gueuze
                      twardziele podobno też piją ciepłe?

                      zabawne, bo właśnie jestem w trakcie "Where the Buffalo Roam"

                      Comment

                      • DariuszSawicki
                        Senior
                        • 08-2012
                        • 2868

                        #41
                        Twardziele piją wyłącznie ciepłe.
                        A twardziele to Clint Eastwood, Kurgan i ja ( szkoda, że Tomasz Beksiński piwa nie lubił, bo on scenę z rondlem uwielbiał).
                        Belgijskie piwo koncernowe z InBev ma słaby aromat. Wysilam nos i jednak coś czuję.
                        Piwo się ogrzało i poczułem aromat od drożdży i śliwkę.
                        Piana słaba, kolor piękny, lepszy niż w niejednym porterze bałtyckim.
                        Piwo jest dosyć treściwe, nawet słodkie, smaczne. Cena 7. 50.
                        W smaku trudno coś wyróżnić, piwo jest nad wyraz pijalne. To jest to wszystko za co kochamy Belgię z połączeniem naszych regionalnych.
                        Chyba najbardziej dostępne belgijskie piwo w Polsce.

                        Comment

                        • Gambrinus
                          • 06-2001
                          • 696

                          #42
                          Jak dla mnie za slodkie. Mimo sporej gestosci troche puste w smaku. Przypalony slod jakos nie bardzo wspolgra w tym piwie z innymi skladnikami smaku i zapachu. Zdecydowanie wole jasne Leffe.
                          Last edited by Gambrinus; 26-04-2013, 02:34.
                          Popieraj małe browary!!!
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19167

                            #43
                            U mnie do blonda był łysy kapsel w złotku, ale do ciemnego Leffe był dedykowany.
                            W smaku łagodna słodycz + palone nuty oraz goryczka. Goryczka pozostaje na języku i jak dla mnie za długo. Coś w tym piwie nie gra. W zapachu "kartoflany niuch", po ogrzaniu rodzynki i owoce.
                            W nawiązaniu do tropu Sety - jest równie bez wyrazu co tamten Heban o ile to nie to samo piwo
                            Patrząc po opiniach od 2003 mocno wyewoluowało to piwo, jak w przypadku koncernu... do nikąd.
                            Nie polecam!
                            Niestety dalej cieżkie do wypicia. W zapachu bardzo wyraźny alkohol co przy deklarowanych 6% na etykiecie wydaje się dziwne. Przypalony słód w smaku dopełnia nieprzyjemne wrażenia.

                            Comment

                            • KajusAnt
                              Senior
                              • 02-2013
                              • 347

                              #44
                              Właśnie piję i alk nie wyczuwam wcale, temperatura pokojowa, chociaż zalecana na kontrze 5 stopni.
                              Attached Files
                              Last edited by KajusAnt; 03-05-2013, 15:18.

                              Comment

                              • Sekator
                                • 06-2013
                                • 269

                                #45
                                Piłem to piwo po raz pierwszy w roku 2006 w Belgii, dopiero teraz do niego wróciłem i zawiodłem się. Różni się znacznie. Stało się mniej treściwe, mniej bogate w aromacie, który praktycznie został zdominowany przez alkohol.
                                http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎