Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym piwie. Nazwa "extra chmel" sugeruje, że mamy do czynienia z piwem mocno chmielonym i możemy spodziewać się silnej goryczki. Pudło. Smak pustawy, nut słodowych zero, w tle delikatne nuty goryczkowe, koncernowe. Zawsze miałem Staropramena za zwykłego, czeskiego koncerniaka i niestety ten test tylko utwierdził mnie w tym przekonaniu.
Staropramen, extra chmel
Collapse
X
-
Tak. To było czeskie. Pisało na tej naklejce, że wyprodukowano w Republice Czeskiej. Po czesku zresztą też był producent podany. Nie zmienia to faktu, że jak na czeskie piwo, nawet koncernowe, to spodziewałem się czegoś więcej. Tym bardziej, że napis obiecuje dużo.Ostatnia zmiana dokonana przez AaLeX; 2025-05-19, 16:56.Comment
Related Topics
Collapse
-
Kończy się Staropramen z Pragi na wyspach.
Dziś zakupiłem czteropak wyprodukowany przez Molson Coors w Burton-on-Trent.
Alko 5%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat...-
Channel: Anglia
-
-
Nazwa Staropramen tytule wątku nie oznacza, że piwo warzone jest w Pradze, bo ostrawski browar z tego co wiem cały czas warzy piwo, tylko że na opakowaniach jest napisane, że producentem jest Staropramen na praskim Smichowie. Nonsens...
Czarna Barbara to dolny ciemniak o ekstr. 13%...-
Channel: Czechy
-
-
Kupiłem sobie Staropramenka i jak się okazało było to piwo inne niż się spodziewałem.
Pierwsze co czytam na puszce: Wyprodukowano w EU na licencji... Staropramen
Trochę się zdziwiłem i czytam też kod kreskowy: Borsodi Sörgyár Kft., Rákóczi utca 81, 3574 Bőcs
A...-
Channel: Węgry
2022-08-18, 13:44 -
-
Piwo z Ostravara sygnowane przez Staropramena, ze serii tej co ich Czarna Barabara:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-cerna-barbora
Ekstr. 11%
Alk. 4,9%
Aromat - głównie słodkawy słód, chmielu...-
-
-
Pojawiło się to piwo w Biedronce, u mnie była promocja/wyprzedaż - poniżej. 3 zł. za 0,33 l/ butelkę.
Czeskie na włoskiej licencji.
alk. 4,7%
W składzie obok słodu jest też jęczmień.
Aromat - słodowy, nieco cukrowy, trochę chmielu
Piana...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment