Uuuuu... A to się zagapiłem (o prawie rok ) Dzięki darecki za czujność
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est
4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025
W aromacie wysoko skondensowana słodka kukurydza puszkowa, z czasem przechodząca w wyraźnie w orzeszki ziemne. Smak, o dziwo, tylko lekko orzeszkowy, raczej słodowy. Goryczka homeopatyczna.
Tani materiał pokazowy na szkolenie: Kolba gotowanej kukurydzy w butelce. Studium przypadku.
Barwa złota, piana niska, mało trwała, piwo odgazowane.
W zapachu kukurydza i stęchlizna piwniczna. Po nalaniu dosłownie prawie z pół metra do szklanki wyczułem jeszcze jasne i słodkie owoce.
Smakuje słodko, cukierkowo. Goryczka wyczuwalna jednak i ziołowa, bardzo dzielnie bije się ze słodem, ale przegrywa...
Może się nie znam, albo miałem jakąś słabszą warkę ( 05.08.2016), ale dla mnie to jedno ze słabszych czeskich piw pitych w tym roku. Jeśli znajdę inną warkę z pewnością sprawdzę. Trzeba jednak przyznać, że goryczka jest konkret już na finiszu.
KOLOR: złoty, idealnie klarowne.
PIANA: drobnopęcherzykowa, biała, średnio obfita, lecz trwała.
ZAPACH: niestety dominuje zapach masełka uzupełniony o aromat chmielowy. Głęboko pod tym schowana nuta słodowa.
SMAK: średnio treściwe w smaku. Smak zdominowany przez diacetyl, z dodatkiem nuty słodowej i chmielowej. Dość słodkie w smaku z niedużą goryczką. Niezbyt przyjemnie się to pije, takie słodkawe masełko.
WYSYCENIE: niskie.
OGÓLNIE: nie smakowało mi to piwo. Butelka o pojemności 0,5L, termin do 30.09.19. Piwo kupione w sklepiku przy browarze.
604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
KOLOR: złoty, idealnie klarowne.
PIANA: drobnopęcherzykowa, biała, średnio obfita, lecz trwała.
ZAPACH: niestety dominuje zapach masełka uzupełniony o aromat chmielowy. Głęboko pod tym schowana nuta słodowa.
SMAK: średnio treściwe w smaku. Smak zdominowany przez diacetyl, z dodatkiem nuty słodowej i chmielowej. Dość słodkie w smaku z niedużą goryczką. Niezbyt przyjemnie się to pije, takie słodkawe masełko.
WYSYCENIE: niskie.
OGÓLNIE: nie smakowało mi to piwo. Butelka o pojemności 0,5L, termin do 30.09.19. Piwo kupione w sklepiku przy browarze.
To jest historyczna wersja piwa. Od kilku lat warzą je jako R. A. Dvorský
Piana - więcej na początku potem cienka, niepełna warstewka.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - żywiczne chmiele.
Smak - słodko żywiczne z wyraźną goryczką.
Niezłe... tylko jeden minus większość czeskich piw ma aktualnie prawie ten sam smak, dobrze że chociaż dobry smak
Piana - na długo gruba warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat -żywiczność i zioła.
Smak - lekko słodkawe, zbożowość, żywiczne i ziołowe z dopasowaną goryczką.
Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.
Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
Comment