Poprawne piwko z goryczką taką w sam raz do napicia się. Standardowo u naszych rodzimych browarników nie osiągalne w tej cenie czyli 2,69zł w Lidlu.
Polecam
Zakup w Lidlu.
Kolor bez zarzutu, pianka lekka i dość trwała.
Aromat- ja wyczułem brzoskwinię i coś lekko podpadającego pod metaliczność, ale absolutnie mi to nie przeszkadzało.
Smak w okolicach bardzo przeze mnie lubianych - intensywna goryczka. Nie tak nachalna jak w Urquelu, dużo subtelniejsza niż - dajmy na to - w Pilsie Manufakturowym. Dodatkowo lekkie akcenty grapefruitowe, wysycenie raczej delikatne (choć bąbelki fruną).
Krótko mówiąc - piwo jakości, o której polskie browary poza nielicznymi wyjątkami mogą tylko pomarzyć. Treściwe i rześkie. Zdecydowanie do powtórzenia, a nawet poczęstowania lubianych gości.
DMS zabija to piwo, co do klarowności też mam zastrzeżenia (paskudne farfocle w dużym stężeniu); ogólnie cieszę się, że kupiłem tylko jedną sztukę bo trafiła mi się wybitnie utleniona i wadliwa flaszka...
Historyczny browar w środkowych Czechach, który znowu warzy. Trwał tam jakiś zastój remontowy, bo o otwarciu słyszałem 10 lat temu. Potem cisza i tak po cichu zaczęli warzyć chyba w 2013 i chyba nadal się powoli rozkręcają. Fajnie, że takie miejsce zostało wskrzeszone.
Ciekawa sprawa, browar ma kilka dziesiątek oraz lekkich piw w swojej ofercie, a tego nie ma na ich stronie.
Jest podobne nowe piwo - Brodská desítka. Też ekstra gorzka:
Według danych historycznych początki piwowarstwa w tym miasteczku sięgają przełomu XIII i XIV, natomiast zabudowania obecnego browaru można datować na rok 1884.
Złote czasy dla browaru przypadły w okresie międzywojennym i dopiero po drugiej wojnie światowej sytuacja gospodarcza browaru...
W miasteczku Vyšší Brod po browarze Jakub pozostała już tylko firmowa piwiarnia, ale za to w dzielnicy Studánky otwarł się nowy, mały rodzinny browarek przyjmując nazwę dzielnicy w której stoi.
Studánky to dzielnica miasta Vyšší Brod oddalona od niego o 2,5 kilometra. Niby odległość...
Comment