Kupione - gdzieś na Bornholmie
Zaw. alk. 7,3% butelka 0,33 l
Poszukując najsłynniejszego bodaj duńskiego portera Carlsberg Gammel Porter, którego nie udało mi się znaleźć, postanowiłem zadowolić się tym oto trunkiem (zresztą również z dopiskiem Imperial Stout).
Odkryłem piwko o niższej zawartości alkoholu, niż ta, do której przyzwyczailiśmy się u nas, za to z tą samą ciemnorubinową barwą oraz cierpko-kawowym posmakiem. Cierpkości tej jednak nie za wiele. Piwko przypomina lekko rozwodnionego dobrego polskiego portera. Nie jest takie lepkie i oleiste jak rodzime produkty o zawartości ekstraktu 22 proc. (niestety, nie można znaleźć informacji o ekstracie tego portera).
Na kontrze pełna gama informacji w całkowicie niezrozumiałym języku duńskim. Jedyne, co udaje się wyłowić, to wzmianka o monachijskim i "czekoladowym" słodzie oraz produkcji piwa od 1895 r.
Piwo na pewno godne uwagi.
					Zaw. alk. 7,3% butelka 0,33 l
Poszukując najsłynniejszego bodaj duńskiego portera Carlsberg Gammel Porter, którego nie udało mi się znaleźć, postanowiłem zadowolić się tym oto trunkiem (zresztą również z dopiskiem Imperial Stout).
Odkryłem piwko o niższej zawartości alkoholu, niż ta, do której przyzwyczailiśmy się u nas, za to z tą samą ciemnorubinową barwą oraz cierpko-kawowym posmakiem. Cierpkości tej jednak nie za wiele. Piwko przypomina lekko rozwodnionego dobrego polskiego portera. Nie jest takie lepkie i oleiste jak rodzime produkty o zawartości ekstraktu 22 proc. (niestety, nie można znaleźć informacji o ekstracie tego portera).
Na kontrze pełna gama informacji w całkowicie niezrozumiałym języku duńskim. Jedyne, co udaje się wyłowić, to wzmianka o monachijskim i "czekoladowym" słodzie oraz produkcji piwa od 1895 r.
Piwo na pewno godne uwagi.
 
		
	 
		
	 Daleko do siebie nie mamy, więc jakby co służę ograniczoną pomocą
 Daleko do siebie nie mamy, więc jakby co służę ograniczoną pomocą  (mam nadzieję, że nikogo nie obrażam).
  (mam nadzieję, że nikogo nie obrażam).  
							
						 
		
	 
							
						
 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	
Comment