Paros, 56 Isles Pilsner

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2011.06
    • 2657

    #1

    Paros, 56 Isles Pilsner

    Piwo z greckiej wyspy Paros, należącej do Cykladów. Browar (Μικροζυθοποιία Πάρου) został założony w miejscowości Naoussa w 2014 roku. Tytułowe 56 isles to niby odniesienie do liczby wysp w archipelagu, jak podaje producent na etykiecie, choć przecież jest ich ponad 200. Samo piwo, jedno z dwóch aktualnie warzonych przez browar, to pilsner o niewybujałym woltażu 5,2% alkoholu. Składu szczegółowego nie podano, poza informacją o wykorzystaniu lokalnego jęczmienia.

    Barwa słomkowo-złotawa. Przejrzysta.
    Biała, dość mięsista piana, o raczej drobnych bąbelkach. Ma wysoką umiejętność klejenia się do szkła, rzec by można, że samoprzylepność. Uczciwie trwała.
    W aromacie słodowe, zbożowe, wręcz nawet trochę drzewne nuty przewodnie. Ale szybko ujawnia się mnóstwo wad. Bo i warzywa, skunks, no i przede wszystkim rozpuszczalnik. Oj.
    Te wady bardzo już przeszkadzają w smaku. Piwo jest przez to odpowiednikiem polopiryny albo innych medykamentów w płynie. Goryczka ustępuje pierwszeństwa aptecznej kwaśności. Chmiele, słody? Bo ja wiem? Na etykiecie napisano, że są. Jakaś gorzkość pozostaje w posmakach wraz ze słodkawymi, owocowymi niuansami.
    Nasycenie gazem wyczuwalne, odpowiednie.
    Butelka 330ml o festyniarskiej fioletowo-niebieskiej barwie szkła. Pod światło lśni niemalże ultrafioletem. Jasnoniebieska, prosta etykieta i kapsel z fabryki wieńczą dzieło.

    Piwo z bagażem wad. Nie bardzo tłumaczy je bliski termin, bo było przechowywane od zakupu prawidłowo. Chociaż wcześniej nie wiem... Wyważona (apteczna) ocena będzie oscylowała gdzieś w okolicach 5 w skali 1-10. Ale pod warunkiem, że zawartość ma naprawdę właściwości lecznicze A butelka nadaje się na jakąś hipsterską lampkę albo cuś podobnego
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

  • Javox
    ReCraft, New Zealand Pilsner
    Javox
    Niefiltrowany pilsner z udziałem chmielu Nectaron.

    Ekstrakt 13.0*, alko 5.5%, IBU 40.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, jasny złoty.
    Aromat - ziołowe plus nuty zbliżone do...
    2025-11-26, 11:55
  • Javox
    Kalnapilio-Tauro, Faxe Pilsner (licen)
    Javox
    Litewski klon Faxe Pilsner z alko 4,6%.

    Piana - spora na długo.
    Lacing - sporo.
    Barwa - jasna słomka-złoto.
    Gaz - średni.
    Aromat - słodkawo gorzkawy.
    Smak - lekki kwaskowaty słód. Gorzkawe posmaki, z czasem coraz bardziej płasko. Słodkawa zbożowość....
    2025-11-25, 12:38
  • darekd
    Eichbaum, Cronus German Pilsner
    darekd
    Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
    Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
    2025-01-04, 01:50
  • SupeR_PiwosZ
    Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
    SupeR_PiwosZ
    Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

    Piwo jasne, pasteryzowane.

    Ekstrakt: brak informacji.
    Alk.: 5,6% obj.

    Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
    Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
    2024-12-31, 21:45
  • Javox
    The Garden Brewery, Zora Pilsner
    Javox
    Ekstrakt 10.7*, alko 4.5%, IBU 27.

    Chmiele są zmieniane i źródła różnie podają... najczęściej na zmianę mamy np Magnum, Perle, Saaz...

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - lekko opalizujące...
    Dzisiaj, 12:55
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...