Naparbier, Napar Pale Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2011.06
    • 2657

    #1

    Naparbier, Napar Pale Ale

    American Pale Ale z hiszpańskiego rzemieślniczego mikrusa w Noáin koło Pampeluny. A więc z historycznej prowincji Nawarra. Na butelce podstawowe informacje o składzie, plus zawartość alkoholu - 4,4%. No i jest jeszcze wartość energetyczna - 154 kcal Na stronie browaru możemy dodatkowo przeczytać, że do produkcji wykorzystano trzy rodzaje chmielu: Centenial, Hallertau, Amarillo. Podano też wartość IBU - 30.

    Barwa złoto-żółta, nawet z delikatnym odcieniem pomarańczowej. Mętna. Przy dnie drobny osad.
    Biała i wysoka po nalaniu piana. Dziurawi się dość szybko i fantazyjnie i opada po kilku minutach do naśnieżenia. Na ściankach zostają drobne firanki.
    Przyjemne w zapachu. Na pierwszym planie nuty słodkich owoców (pomarańcza, brzoskwinia) a tuż za cytrusy, głównie grejpfrut. Są też gdzieś dalej nieznaczne zbożowe odcienie.
    W smaku czuć wyraźne aromatyczne nachmielenie. Grejpfrut, cytryna, trawiaste nastroje budują profil smakowy, choć na drugim planie przebijają się słodowe, zbożowe posmaki. Jest też cień drożdży. Goryczka nie jest jakoś szczególnie wysoka, choć utrzymuje się stosunkowo długo. W odróżnieniu od zapachu smak jest pozbawiony słodkich akcentów. Ma charakter raczej wytrawny i nieco kwaskowaty.
    Nagazowanie średnie w kierunku niższego.
    Butelka 330ml, z punkowym motywem ryczącej trupiej czachy na samoprzylepnej etykiecie. Oryginalnie, fajnie. Plus sympatyczny firmowy kapsel.

    Bardzo smaczne piwo, choć spodziewałem się nieco wyższej goryczki. Za to ma wszelkie cechy orzeźwiającego, sesyjnego ejla z charakterem, po którym nie plączą się ani język ani nogi. Trupia czacha z okładki nieco przesadza, w środku nie jest tak groźnie 8,5 w kali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

  • Petitpierre
    2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

    Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

    1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
    2025-07-04, 21:22
  • Petitpierre
    25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
    2023-08-25, 20:15
  • wpadzio
    Naparbier, Napar Porter
    wpadzio
    Porter, a dokładnie robust porter z Naparbier został uwarzony przy wykorzystaniu słodów Maris Otter, Carapils, Carafa III oraz czekoladowego, a do chmielenia użyto odmian Willamette, Crystal. Piwo ma 6,2% alkoholu.

    Czarnobrązowa, nieprzejrzysta barwa.
    Beżowa piana, niezbyt...
    2017-04-10, 08:37
  • AaLeX
    Głubczyce, Swing Grejpfrut
    AaLeX
    Teraz jest moda na radlery, zatem postanowiłem spróbować radlerów z Dino. Naprawde, w tej cenie (2zł) bardzo fajne piwko. Orzeźwiające, nawet czuć ten owoc, skład nawet nawet, na pewno jest to ciekawa alternatywa dla droższych, markowych radlerów. Moc 2,5%. Ja jestem na tak. Ocena 4/6.
    2021-07-06, 16:42
  • darekd
    Amber, Po Godzinach - Tropical IPA
    darekd
    Ekstr. 12,2%
    Alk. 5,5%

    Jakie chmiele nie podano.

    Aromat - umiarkowanie intensywny aromat chmielu w kierunku słodkich owoców tropikalnych, brzoskwini, minimalnie kokos. Trochę słodu
    Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
    Barwa...
    2025-07-15, 22:04
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...