Iberian, Ale Rossa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9827

Iberian, Ale Rossa

To pierwsze (z czterech zastanych) piw z barcelońskiego browaru restauracyjnego Cervesera Artesana (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85549).
    Nazwę piwa spisałem z paragonu, na nalewaku było tylko "Iberian", pisane celtycką czcionką, a pani kelnerka próbowała mi po angielsku przekazać, że to "blonde"...
    Piwo jest jasnozłote i mętne. Piana biała, bardzo drobna, średniowysoka, ale sztywna i trwała.
    Pachnie głównie owocami, ale diabli wiedzą, bo podane było zdecydowanie za zimne. Smakowo - łagodna, rozbudowująca się goryczka, posmak owocowy, ślad kwaskowaty.
    Gazu raczej niewiele. Podane w małym nonicu ("półpinta") z logo browaru, na wafelku "Iberian", nietypowo małym i baaardzo sfatygowanym. W tle "Kamanda Pinka Flojda" .
    Jakoś smakowo bardziej mi podchodziło pod wita, ale wit to na forum drażliwy temat, więc...

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Włochy, Treviso, Via della Quercia 2/F, Fabbrica di Pedavena
    pebejot
    Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
    Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
    Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
    2025-09-27, 15:25
  • e-prezes
    Birra del Reno, Rossa
    e-prezes
    W sumie jedyne rozczarowanie włoskim kraftem jakie doświadczyłem. Może poza jednym piwem, które było przeciętne, tylko to było nijakie, marne.
    Mam wrażenie, że ten browar z okolic Bolonii swoją mainstremową produkcję (Bianka, Ambra, Rossa, Viola, Nera) opiera o założenia z początku...
    2023-02-16, 21:33
  • dadek
    Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
    dadek
    Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
    2024-10-04, 23:49
  • AaLeX
    Głubczyce, Special Hard
    AaLeX
    Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
    2024-06-30, 17:48
  • e-prezes
    OpperBacco, L'una Rossa
    e-prezes
    OpperBacco to już spory browar rzemieślniczy butelkujący i puszkujący swoje piwa oraz o bardzo uznanej pozycji. Startował w początkach włoskiego kraftu i ma w palecie dużo ciekawych eksperymentów (linia Abruxensis) oraz solidne pozycje poszukiwane przez koneserów (np. baltic porter). Mnie...
    2023-02-17, 13:34
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...