Gampertbräu, Förster-Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6848

    #1

    Gampertbräu, Förster-Hell

    Piwo uwarzone niedaleko Bambergu w miejscowości Weissenbrunn koło Kronach.

    Alkohol 4,4%

    Barwa - bardzo jasne złoto.
    Aromat - chmiel, słód.
    Piana - nie za mocna, szkło całe w koronkach, na piwie warstewka niepełna.
    Gaz - średni.
    Smak - średnia klasyczna goryczka, słód... klasyka.

    Piwo nie jest złe... bliższe lekkiego piwa obiadowego... ale takich piw na kopy więc nie wrócę raczej.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13317

    #2
    Gdzie kupowałeś?

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6848

      #3
      Kraków - Ruczaj. Kobierzyńska... Sklep Maria

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13317

        #4
        Browar z Górnej Frankonii, ale bliżej mu do innych niż Bamberg piwnych ośrodków regionu (Kulmbach, Bayreuth).
        Działa od średniowiecza (przyjmują, że od 1514) a w posiadaniu tej samej rodziny jest od XVII w.

        Alk. 4,4%

        Aromat - słodowy z podsuszonym ziarnem z lekką słodyczą, lekki łąkowy słód
        Piana - wysoka, średnio trwała, strzępy kożuszka i koronka na długo
        Barwa - słomkowo-złota
        Wysycenie - średnie, musujące
        Smak - wyraźny słód z lekką zbożową słodyczą, chmiel początkowo łagodny (łąka). W posmaku jest jednak wyraźny pozostawiając dość długi finisz
        Treściwość - pełne piwo

        Trochę spodziewałem się cienkusza. Nie podali ekstraktu, ale alkohol na to wskazywał trochę.
        Piwo okazało się pełne w smaku, smaczne i bardzo dobrze pijalne.

        Na stronie:



        napisali: nasz typowy Helles z Górnej Frankonii jest łatwy w piciu, subtelnie pikantny, świeży i tylko lekko gorzki od chmielu. Ma delikatną, kremową pianę. Początkowy smak jest łagodny i słodowo-słodki, a na finiszu lekko chmielowo-gorzkawy.

        Zgadza się, wypite z przyjemnością.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        Przetwarzanie...