Lang-Bräu, Naturtrübs SuperAle

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13374

    #1

    Lang-Bräu, Naturtrübs SuperAle

    Jeden z przykładów, że w tradycyjnych frankońskich browarach zaczęto warzyć ejle.

    To że poważnie traktują ów kierunek świadczy dedykowana strona:

    Unser Super Ale ist kein Kellerbier oder Zoigl, sondern ein gestandenes Naturtrübs. Mit feinster Ale-Hefe und erlesenen Hallertauer Edelhopfen.


    Alk. 4,9%
    Ekstr. 12%
    Niefiltrowane

    Stosunkowo niska goryczka - 22 IBU
    Lokalne chmiele (Perle, Mittelfruh, Hallertauer Tradition
    Słody - pilzneński, pszeniczny jasny, Caramunch Typ 2, Abbey Malt

    Aromat - na początek cierpkie, kwaskowe owoce, drożdże, chmiel
    Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie trwała, zostaje na szkle
    Barwa - zmętniona pomarańcza z tonami jasno-brunatnymi, po całkowitym rozlaniu to już herbata z mlekiem. Spore zmętnienie
    Wysycenie - dość łągodne
    Smak - cierpkie owoce, lekki kwasek, potem lekkie słodowe tony - trochę brzoskwini, bez słodyczy. Goryczka okazuje się w smaku o dziwo mocno wyraźna (nie jest to przesadnie treściwe piwo), długa, czysta - ziolowo-korzenna
    Treściwość - umiarkowana

    No i chyba się urodził nowy styl

    Bawarski ejl. Do warzenia użyto drożdży ejlowych (co zaznaczono w informacjach). Czuć, że pszenicznego słodu bardzo sporo, co widać i w smaku jest mocno weizenowe (może nieco bardziej wytrawne, bez banana). Brak filtracji przynosi skojarzenia z kellerem, no i do tego miejscowe chmiele. Tu czuć różnice z angielskimi odpowiednikami, a tym bardziej amerykańskimi.

    Taki weizen - ale, ale nie z tych dotychczas znanych bardziej pod nazwą wheat ale. Oryginalne, bardzo dobrze pijalne, w lecie może kapitalnie się sprawdzać. Aromat nie jest silną stroną tego piwa, ale potem jest ciekawie.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13374

    #2
    Mi nie wydaje się tak treściwe jak sugerują na kontrze.
    Etykieta elegancka, komplet informacji.
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Rheder, Perlenzauber
      darekd
      Gräflich von Mengersen'sche Dampfbrauerei Rheder bo tak brzmi pełna nazwa browaru znajduje się w Nadrenii Północnej-Westfalii.

      https://www.schlossbrauerei-rheder.de/

      To piwo nie znajduje się w stałym asortymencie browaru, była to zeszłoroczna propozycja do kalendarza adwentowego...
      2024-04-25, 20:37
    • darekd
      Aying, Ayinger Festmärzen
      darekd
      Dziwna sprawa, bo nie znalazłem tego piwa ze znanego bawarskiego browaru na ich stronie:

      https://www.ayinger.de/cms/index.php...alitaeten.html

      13,5% ekstr.
      5,8% alk.

      Aromat – słodowy, słodsze pieczywo (chałka), nieco owocowy (słodko- nieco cierpkie
      ...
      2023-02-02, 00:11
    • darekd
      Prawda, Zenyk zi Lwowa
      darekd
      12,5% ekstr.,
      5,2% alk. (na ecie 5,0%)
      25 IBU

      Lekki jasny ejl chmielony Northern Brewer, ale Ukrainian Blonde Ale

      Aromat - lekki chmiel (jabłka, ale nie zielone)
      Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta, trwalsza, trochę zostaje na szkle
      Barwa - słomkowo-złota,...
      2022-06-29, 23:13
    • darekd
      Sady [Funky Fluid], Fairhaired Irish Red Ale
      darekd
      14% ekstr.
      5,5% alk.

      Aromat - podpekany słód, chmiel (ale bez jakiejś nuty przewodniej), słodsze czerwone owoce (wiśnie), ciut karmelu
      Piana - dość wysoka, trwalsza z drobnym kożuszkiem na dłużej
      Barwa - miedziana
      Wysycenie - umiarkowane, musujące...
      2022-04-03, 00:06
    • darekd
      ? [Hop Brook], Santa
      darekd
      New England IPA na zbliżające się święta (mają jeszcze West-Coast pod nazwą Claus),

      Chmiele: Neslson Sauvin (NZ), Sabro (US), HBC 522 (US)

      Niepasteryzowane. 5,6% alk.

      Aromat - początkowo kwaskowe owoce jak agrest, cytryna. Potem już łagodnieje, pojawia...
      2025-12-02, 22:45
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...