Znany w Polsce browar z bawarskiej Górnej Frankonii warzy różne hellesy, m.in. ten Landbier Hell
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-landbier-hell
ale tam jest chmiel Tettnanger a tu Hallertauer. Też 4,9% alk.
Aromat - łagodny, nieco chlebowy słód, lekki chmiel (łąka, kropla cytryny)
Piana - dość niska, umiarkowanie trwała, z koronką
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowa podstawa z lekką zbożową słodyczą, średni chmiel (łąka) z niską, dłuższą goryczką
Treściwość - pełne
Dobre, klasyczne
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-landbier-hell
ale tam jest chmiel Tettnanger a tu Hallertauer. Też 4,9% alk.
Aromat - łagodny, nieco chlebowy słód, lekki chmiel (łąka, kropla cytryny)
Piana - dość niska, umiarkowanie trwała, z koronką
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowa podstawa z lekką zbożową słodyczą, średni chmiel (łąka) z niską, dłuższą goryczką
Treściwość - pełne
Dobre, klasyczne