Frankfurter Brauhaus, Pilsener Premium

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Frankfurter Brauhaus, Pilsener Premium

Frankfurter Pilsener
    Oderland-Brauerei GmbH, Frankfurt (Oder)
    alk. 5,2% vol.
    but. 0,5 l (NRW)
    cena 0,40 EUR

Wszystko w normie, wszystko poprawne - po prostu nie ma o czym pisać. Taki sobie pilsik, który niczym nie zachwyca i niczym do siebie nie zraża.
    Attached Files
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

Właśnie spożywam ten wyrób.Piana średnio obfita.Zapach przyjemny.Goryczka w normie.Kolor słomkowy.Cena 0,36 Euro.Idę po następne do lodówki.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Nie do końca mi podeszło.
      Jak pisali przedmówcy - piana średnia, zredukowała się do zera.
      Kolor złocisty, może być. Wysycenie średnie, ale można przeżyć. Smak, no i tutaj mamy problem - goryczka wyraźna, dość długo się utrzymująca. Niestety piwo dośc słodkie, coś takiego ma w sobie warecki Strong i kiedyś miało Magnum z Piasta, coś takiego wyczułem też w Wojaku Wszechmocnym,. Zdecydowanie nie lubię tego smaku, taki na granicy słodyczy, a posmaku spirytu. Tyle, że tamte piwa mają wysoką zawartośc alkoholu, a to piwo ma tylko 5,2% więc nie wiem skąd ten posmak. Generalnie da się wypić, ale nie polecam.
      Zakupione we frankfurckim realu za 0,46 Euro, czyli zależnie od kursu blisko 1,80zł, no ale u nas trzeba podnieść jeszcze akcyzę, bo Unia każe
      Z ciekawostek chyba zmieniła się nazwa browaru, bo na kontrze widnieje Frankfurter Brauhaus GmbH. Frankfurt (Oder).
      blog.kopyra.com

Comment

• Gambrinus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 696

Bardzo jasny, mocno nagazowany lager. Niezla piana (trwala i dosc obfita) i mocna goryczka, smak malo harmonijny, zapach watly ale przyjemny, slodowo-chmielowy.
        Export jest lepszy, ale Pilsener tez jest do wypicia - zwlaszcza w cenie ponizej 0.4 Euro za butelke...
        Popieraj małe browary!!!
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Piwo zmieniło szatę, ale na 99% to to samo piwo - browar i parametry się zgadzają.

Kolor jasnozłoty
          Piana sycząca i rzadka, przez co szybko znika, zostawiając po sobie sporo malutkich wysepek.
          Zapach słodowy, typowo lagerowy.
          Smak również mocno słodowy, z początku słodki, po chwili przychodzi fajna chmielowa goryczka.
          Wysycenie wysokie, zbyt duże nawet jak na ten gatunek.

Poprawny pils, bez jakiś szczególnych uniesień, ale do wypicia.
          Attached Files

Comment

• karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

Frankfurter Brauhaus, Frankfurter Pilsener

Piwo ktoś u mnie zostawił po imprezie więc trzeba wypić

barwa: jasno złota
            piana: przy nalewaniu bardzo wysoka z dość grubymi dziurami, ładnie oblepia szkło, szybko opada zostawiając nieliczne wysepki
            zapach: chmielowy, wodnisty
            smak: brudny słodowy początek szybko przykryty piwniczną goryczką. Da się wypić ale nie ma co się dużo nad nim rozwodzić.
            Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2012-10-12, 17:06.
            LP

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2870

Kolejny raz piję te piwo i jestem zadowolony.
              Przyjemny pils o małej zawartości alkoholu. Jednak wolałbym, gdyby miał 4.9%.
              Piwo bardzo dobrze orzeźwia, jest lekkie, słodu mało, gazu dużo, czyli w sam raz na dzisiejszy upał. Chmiel jest wyczuwalny w aromacie, w smaku już jest gorzej.
              Fatalna piana.
              Ogólnie to dobrze wchodzi. Cena to 8 zł, no ale nie kupione w sklepie tylko wypite w lokalu Smętek, to raczej nie jest dużo.

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6743

Piwo całkiem spoko do wypicia... jest goryczka... smak pilsowy...

Grafika bez zmian....

Comment

• DariuszSawicki
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2012.08
                  • 2870

Sorry, że znów oceniam to piwo, ale na obecne, cholerne upały na wschodnich Mazurach jest ono jak podmuch wiatrem cycatej anielicy na mój piwny brzuchal. Piwo polepszyło się.
                  Piana niestety w dalszym ciągu słaba. To zdecydowanie najgorszy element tego piwa.
                  W zapachu wyraźniej więcej chmielu. Nie ma tego na etykiecie, ale to jest wyraźnie Saaz, tak to czuję.
                  W smaku więcej doznań chmielowych niż kiedyś słodowych. Właściwie słód gdzieś kompletnie zaginął... nie martwi mnie to. Piwo ma przyjemną , ale i dosyć sporą goryczkę . Nie chlebową na języku, nie zalegającą i ciężką na podniebieniu jak Marynka, ale taką jak Żatecki.
                  Piwo jest wytrawne i pobudza apetyt
                  Wysycenie jest bardzo duże, nawet większe niż wcześniej... i bardzo dobrze, bo kto wie czy to schłodzone piwo nie uratowało mi życia? Nie pamiętam czasów kiedy w Ełku było 35 °C.
                  Nieważne. Piwo zdecydowanie polepszyło się, jest dużo więcej przyjemnej, chmielowej goryczki.
                  Piwo nie ma żadnych wad.
                  Z czystym sercem polecam warkę z datą do 20.10.2014.

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 13082

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki
                    Nie ma tego na etykiecie, ale to jest wyraźnie Saaz, tak to czuję.
                    Niestety to niemożliwe, to drogi chmiel z importu, a browar celuje w dyskonty - koło mnie w Aldim ich piwo jest po niecałe 2 zł Co nie oznacza, że piwo jest złe, po prostu mało pilsów u nas

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 13082

W aromacie i smaku podobnie jak ich lidlowy Perlenbacher Pils - szorstka nuta, nieco drewna. Tam chmielili Herkulesem, tu zapewne też.
                      Piana wysoka, średnia trwałość z koronką, wyraźniejszy słód, średnie goryczka, złota barwa
                      Tam jest 11,4 % ekstr. i 4,9% alk., tu 11,8% ekstr. i 5,2% alk.

Przyzwyczaiłem się do tej szorstkości lidlowych Perlenbacherów z Frankfurtu nad Odrą. Tu jest podobnie, ale więcej treści.
                      Jak na bezduszną postenerdowską fabrykę to jest nawet lepiej niż można by oczekiwać. Nie ma wad, ma swój charakter i niezłą pijalność. W tym wypadku trudno więcej oczekiwać.

Comment

• darekd
                        🍺🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 13082

Click image for larger version

Name:	P1120539.JPG
Views:	146
Size:	22,8 KB
ID:	2335090

Comment