Allgäuer, Allgäuer Fürstabt Hefeweizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #1

    Allgäuer, Allgäuer Fürstabt Hefeweizen

    Allgäuer Brauhaus, Kempten
    Fürstabt Hefeweizen
    alk. 5,0% obj.
    but. 0,5 l
    cena 0,59 EUR

    Hmm, tak dziwnego pszeniczniaka to jeszcze nie miałem na warsztacie. Piana raczej umiarkowana, a do tego - chociaż nie był to kristallklar, a z butelką nie obchodziłem się jak z jajkiem - dopóki nie wlałem resztki z dna było idealnie przejrzyste. Wyglądało jak wzorzec pilsa. W dodatku piana bardzo dziurawa. Dopiero po bardzo intensywnym wstrząśnięciu resztki w butelce wlało się trochę osadu drożdżowego i piwo zmętaniało. Za to piany już praktycznie nie było. Wg etykiety piwo miało jeszcze tydzień przydatności do spożycia. Z artykułu Czesa pamiętam, że czas raczej nie sprzyja pszeniczniakom - czy ten brak gazu, piany i cementowe drożdzę na dnie może być symptomem starzenia się piwa ?
    Ze smakiem było znacznie lepiej: kwaskowaty, a nawet cierpki, wyraźne nuty cytrusowe i goździkowe. Bardzo orzeźwiające - odpowiadało mi to, bo styrasznie chciało mi się pić (chyba na mróz ).
    Attached Files
  • baronmokotowa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.09
    • 22

    #2
    Dziś również przetestowałem, wychylając kufel z widokiem na dostojne budynki Brauhausu.
    Alk. 5,0 co przy pszeniczniakach bawarskich leży raczej przy dolnej granicy - jednak to właśnie ma związek ze smakiem - na początku smakuje jakoby 'leichtes weizen', jednak po chwili pelnia smaku, lekkosc, zwiewna nutka banana i ...orzeźwienie.
    Jestem przekonany, że znakomicie gasi pragnienie w gorące dni.
    Napewno tam wrócę przyszłej wiosny/lata.

    A tak reasumując - polecam - naprawdę piwo godne wypróbowania - nalane miałem z kija i naprawdę smakowało rewelacyjnie. Jeśli tylko macie okazję - nie zawiedziecie się.
    W moich smakach to napewno górna półka weizenów!

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Javox
      Eichbaum, Ureich Hefeweizen Hell
      Javox
      Ekstrakt 11.8*, alko 5.2%.

      Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony. jasny pomarańczowy.
      Aromat - lekko banan, guma balonowa.
      Smak - słodkawe, mini kwaskowe, banany w niezłym wydaniu, bez...
      2025-11-21, 14:35
    • Javox
      Eibauer, Berliner Hefeweizen
      Javox
      Ekstrakt 12.0*, alko 5.2%

      Piana - sporo na początku potem pełna warstwa.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglone, blade złoto.
      Aromat - dość ostry, potem płatki owsiane z bananem.
      Smak - słodkawy banan, płatki owsiane. Nuta goździka......
      2025-11-11, 11:24
    • Javox
      Eichbaum, Steininger Hefeweizen
      Javox
      Pszenica z zawartością alko 5.2%, ekstrakt 11.8*.

      Piana - więcej na początku potem obwódka.
      Lacing - niewielki.
      Gaz - średni.
      Barwa - bure, zamglone żółte.
      Aromat - słaby. Potem lekko banan.
      Smak - lekko słodkawe, ogólnie mało smaku, lekki banan,...
      2025-11-04, 15:41
    • darekd
      Schäffler, Allgäuer Hell
      darekd
      Browar z malowniczego regionu Allgäu znajdującego w bawarskiej Szwabii

      Ekstr. 11,9%
      Alk. 4,9%

      https://www.schaeffler-braeu.de/sort...lgaeuer-hell#c

      Chmiel - Tettnanger

      Aromat - słodowy, miękka słodowość z tonami ziarna i białego pieczywa....
      2025-09-24, 23:35
    • Javox
      ?, [Wawrzyniec] Hefeweizen
      Javox
      Piwo pszeniczne do kolekcji Wawrzyńca.

      Ekstrakt 12.0*, zawartość alko 4.9%

      Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, żółty jasny.
      Aromat - banan i drożdże.
      Smak...
      2024-11-03, 18:03
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...