Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Riegele Brauhaus, Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    PremiumUżytkownik
    • 01-2005
    • 10384

    Riegele Brauhaus, Kellerbier

    Butelka 0,5 litra NRW, alkohol 6 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    piwo niefiltrowane i niepasteryzowane
    Kolor - ciemno miodowo-miedziany
    Piana - koloru ecrii, wysoka i trwała
    Zapach - lekko słodowy z orginalnym troche innym (dziwnym) aromatem
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie słodko-słodowo-miodowe, lekko kwaskowate, w tle chmiel, lekka goryczka i dziwny sympatyczny aromat
    Smaczne. Polecam

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1958 - moje 1003 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    PremiumUżytkownik
    • 01-2005
    • 10384

    #2
    Kellerbier:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • slavi77
      Senior
      • 01-2009
      • 156

      #3
      Piana: licha, szybko opada.
      Wysycenie: niskie.
      Kolor: mocno mętny, kojarzy mi się z miodem lipowym.
      Zapach: Intensywny, słód i owoce.
      Smak: treściwy, słód i chmiel, subtelna słodycz, lekka kwaskowa nuta owocowa. Majaczący w oddali, trudny do zidentyfikowania posmak, jakby kozie mleko. Końcówka mocno słodowa z lekkim cytrusem.
      Ciekawe doświadczenie, polecam.
      Last edited by slavi77; 08-09-2009, 06:26.

      Comment

      • Pancernik
        Senior
        • 09-2005
        • 9733

        #4
        Hm, wcześniejsze wpisy podają 6,0%, strona browaru - 5,0%, a ja mam na ecie 5,2%.
        Wg browaru jest to piwo górnej fermentacji - no, może... Jest ciemnozłote, lekko zmętnione.
        Buduje dość wysoką, kremową, drobną i całkiem trwałą pianę. Pachnie słodowo z karmelowym akcentem.
        Podobnie w smaku - słód z akcentem karmelowym i delikatną goryczką, taką lekko w kierunku orzechów włoskich.
        Gaz średni. Biały kapsel browaru, brunatna eta pisana gotykiem, ze złotymi dodatkami, może i elegancka, ale ta kombinacja mnie się mrocznie kojarzy .
        Przyzwoity przedstawiciel swojego stylu, bardzo być może, że "górnozaworowy". Pytanie - jak odróżnić kellera dolniaka od górniaka?

        Comment

        • darekd
          PremiumUżytkownik
          • 02-2003
          • 12205

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
          Przyzwoity przedstawiciel swojego stylu, bardzo być może, że "górnozaworowy". Pytanie - jak odróżnić kellera dolniaka od górniaka?
          O to bardzo proste. Obecnie wystarczy odczytać na ecie lub w necie:

          http://www.riegele.de/de/biere/tradi...re/kellerbier/


          obergärig - brawo dla Pancernika Jest to rzadki okaz górnofermentacyjnego kellera!

          Obecne parametry: 5,0% alk. i 13,5% ekstr.

          Aromat - słodowy ze słodszymi owocami z leciutkim kwaskiem - morela, śliwka
          Piana - kremowa, gęsta, wysoka, trwała, zostaje na szkle
          Barwa - miodowo-złota, mętna
          Wysycenie - łagodne, lekko musuje
          Smak - słodowy z słodszymi owocami jak w aromacie, może trochę słodszo-cierpkiej pigwy, lekkie drożdże z łagodnym owocowym kwaskiem, goryczka minimalnie zaznaczona na końcu
          Treściwość - wysoka pełnia

          Nie do końca mój profil, ale fajne i udane piwo.

          Comment

          • Pancernik
            Senior
            • 09-2005
            • 9733

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            obergärig - brawo dla Pancernika
            Z wrodzoną (i nabytą) skromnością: dzięki, nie trzeba... .
            Języków uczyć się czas był.
            Taka sytuacja .

            Comment

            • darekd
              PremiumUżytkownik
              • 02-2003
              • 12205

              #7
              To jeszcze nowa szata tego nietypowego "górniaka":
              Attached Files

              Comment

              • darekd
                PremiumUżytkownik
                • 02-2003
                • 12205

                #8
                Nadal smaczne to bardzo oryginalne jak na Bawarię piwko. Dodam, że w zapachu i smaku odrobinę słodowych nut ciasteczkowych.
                W składzie jak przystało na górną fermentację też słód pszeniczny.
                Opakowanie bez zmian.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎