Bolten, Boltens Ur-Alt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Bolten, Boltens Ur-Alt

    Niefiltrowany Alt z browaru w Korschenbroich.
    Alk. 4.8%, but. 0.5 l z krachlą.
    Brązowe, mętne, słabo nagazowane, piana wysoka, sztywna i trwała.
    Zapach ciemnosłodowy, lekko karmelowy z czymś owocowym, umiarkowanie intensywny.
    Smak słodowy, trochę „ciemny”, lekko owocowy, z karmelowym posmaczkiem, wydaje mi się bogatszy i treściwszy niż w filtrowanej wersji.
    Zdecydowanie do powtórzenia.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Na mojej butelce alkohol 4,9% vol. Etykieta bez zmian poza mniejszą ilością chmur nad budynkiem browaru.

    Kolor ciemno miedziany albo brązowy. Bardzo mętne - w butelce została masa drożdży jak w domowym, krótko stojącym na cichej. Piana beżowa, solidna.
    Zapach chmielowo-drożdżowy, niestety z przewagą tych drugich.
    Smak dość czysty, słodowy, lekko kwaskowaty. Goryczka narastająca, bardzo długa.

    Mnie ten alt nie powalił na kolana. Dobrze pijalny, gorzki i orzeźwiający. Niestety ja lubię piwo wąchać a tutaj drożdże mają nieprzyjemną, mineralno kanałową nutę. Dobry do gaszenia pragnienia (dodatkowy atut to niski alkohol).
    Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2011-06-24, 11:53.

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #3
      Bardzo przyzwoite piwo. Niefiltrowane. Wyważone w smaku: słodowe z wyraźną nutą karmelową, okraszone solidną, lecz niezbyt nachalną goryczką. Pełne w smaku. "Milusie, misiowate". Zapach słodowy.
      Poszukuję

      Comment

      • dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

        #4
        Alkoholu 4,9 %, ekstraktu nie podano . W składzie słód jęczmienny, pszeniczny, chmiel, ekstrakt chmielowy i .. drożdże Bolten. Barwa ciemnomiedziana wpadająca w brąz, mętna. Piana niska, krótkotrwała. Zapach słodowy, w smaku lekka goryczka, trochę karmelu, wytrawność. Pije się dobrze, ale są lepsze alty .

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6924

          #5
          Kolor: mętne bordo
          zapach: owoce i może drożdże
          gaz: raczej małe
          piana: spora na starcie i do końca coś zostało
          smak: słodkawe ale z fajną goryczką, z lekką nutą karmelu, gęstość srednia

          Jak na najstarszy alt na świecie to piwko jest bardzo smaczne...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
            dadek
            Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
            2025-01-12, 18:42
          • darekd
            Pinta, Scottish Export
            darekd
            Seria "Classics"

            Scottish Export (80 Shilling) rzadki styl nie tylko w Polsce

            5,0%

            Aromat - wyraźnie słodowy (ciastkowo-herbatnikowy, lekki karmel, minimalnie tost)
            Piana -średnia, niespecjalnie trwała, dłuższa koronka
            Barwa - miedziano-herbaciana...
            2025-07-02, 01:17
          • darekd
            Fuller's, Vintage Ale 2019
            darekd
            O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

            Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
            2024-11-23, 23:51
          • o2w5n778
            Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
            o2w5n778
            Cześć!
            Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
            2018-05-04, 21:05
          • darekd
            Piwoteka, Ein Stein
            darekd
            Na etykiecie postać Einsteina (zamiast twarzy duże oko i nadęte usta) na kamieniu, w tle wzory oraz ein mass = ein stein.Einstein w sepii, za nim błękit i okręgi, dzierży w ręku kufel pienistego napoju. Jak nie maziaje to kolaże (nie mylić z kolarzami), ale idźmy dalej

            Piwo określone...
            Dzisiaj, 00:06
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...