Empresa de Cervejas da Madeira, Coral Tonica Sem Álcool

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2011.06
    • 2657

Empresa de Cervejas da Madeira, Coral Tonica Sem Álcool

Grzebiąc w szafce natrafiłem na niewielką buteleczkę bezalkoholowego Corala z heinekenowego browaru na uroczej Maderze. No to skoro wygrzebałem to już i zrecenzuję, zwłaszcza, że nie ma tego piwa w naszej bazie...

Czarnobrązowa barwa, nieprzenikniona. Przy dnie pod światło połyskuje miedzianymi odcieniami.
    Beżowa, błyskawicznie znikająca piana. Na zdjęciu zdążyłem jedynie uwiecznić cieniutką obrączkę - formę, która odeszła w niebyt kilkadziesiąt sekund później.
    Zapach niemal nieobecny. Ktoś o lepszym ode mnie powonieniu mógłby się upierać, że jakieś warzywa, ciemna słodowość, słodycz.
    Smak zaskakująco sympatyczny, choć z piwem ma niewiele wspólnego. Karmelki, karmel, palone słody, delikatna nawet goryczka, i długa lekko cierpkawa nuta utrzymująca się w ustach. I co najważniejsze brak oczekiwanej, ale męczącej, ulepkowatej słodyczy.
    Nagazowanie nieduże, ale subtelnie odczuwane na języku.
    Buteleczka 200ml, z piwną etykietą i przypisanym piwu niebieskim kapslem. Fajny, kieszonkowy format

Trudno mi Corala bezalkoholowego oceniać w kategoriach piwa, stąd nie pokuszę się o wystawienie konkretnej punktacji. Jednak jako jednorazowy shot może wywołać nawet pozytywne wrażenie.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2017-04-03, 15:30.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada Vienna Lager
    Prusak
    A: 5, 2%, IBU: 22
    Barwa bladobrązowa. Piana niska, szybko opada do obrączki, zostawia wyraźne, warstwowe ślady na szkle.
    W zapachu trochę elementów opiekano-biszkoptowych i... masło.
    W smaku, niestety, nieco łodygowa goryczka i dziwna kwaskowatość zleżałego piwa.
    ...
    2025-08-30, 18:03
  • Prusak
    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada Lager
    Prusak
    A: 5%, IBU: 18
    Barwa jasnożółta, o średniej skali intensywności.
    Piwo klarowne.
    Piana niska, szybko opadająca do obrączki, lekko kremowa, zostawia ślady na szkle.
    W zapachu niewiele, leciutki słód, świeżość mineralna, śladowe akcenty chmielowe.
    W smakiu wyraźna...
    2025-08-30, 17:58
  • Prusak
    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada IPA
    Prusak
    Wyśledziłem dwa wpisy dotyczące tego browaru restauracyjnego w Porto, pod oficjalną nazwą nieco dłuższą, której chyba przestali używać. Na miejscu znany jest po prostu jako Nortada, takoż jest na ich stronie. Miejscówka zostanie przedstawiona w oddzielnym wątku.
    IPA o zawartości...
    2025-08-30, 17:51
  • grzeber
    Empresa de Cervejas da Madeira, Coral
    grzeber
    Wyprodukowane w browarze na portugalskiej wyspie Madera - Empresa de Cervejas da Madeira LDA.

Alk. 5,3%
    Ekstrakt 12%
    Puszka 0,33 l

Kolor - klarowny jasno żółty
    Piana - drobna, początkowo wysoka szybko opada zostawiając cienka warstewkę
    ...
    2006-12-14, 20:38
  • heckler
    Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
    heckler
    Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
    Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
    2024-06-03, 10:26
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...