Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya [Craft Brew Riots] IPA Bros. Karamazov

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • wpadzio
    replied
    Uprzedziłeś mnie o dzień, bo piwo stało już niemal w blokach startowych do recenzji...

    Barwa bursztynowa, nieznacznie zmętniona/
    Żółtawa piana, drobna, nietrwała. Po trzech minutach delikatne dziurawe naśnieżenie i obrączką wokół szkła. Nieduże krzaczki na ściankach.
    W aromacie spory udział karmelu, co budzi od razu skojarzenia z angielskimi eljami. Trochę owoców, lekko cytrusowe niuanse i sienna chmielowość .
    Smak cytrusowo-kwaskowy, z mocnymi, chlebowymi słodami w posmakach. Po stronie chmieli lekkie odcienie żywiczne i stosunkowo niewysoka goryczka, lekko łodygowa, łupinowo-orzechowa. Odrobina syropowej słodyczy dopełnia profil. Piwo jak na swój woltaż ma dziwnie niewysoką treściwość, trzeba też przyznać, że te siedem i dwa nie jest jakoś szczególnie odczuwalne w ustach. Wręcz rzekłbym, że momentami odbieram je jako wodniste...
    Nagazowanie umiarkowane.
    Butelka 500ml z mazami a'la Picasso. Pacyfka w logo browaru. Do tego Bracia Karamazow... Opakowanie zapowiada brak nudy w środku...

    Tymczasem samo piwo jest nad wyraz przeciętne. Dość płaskie w smaku, z deficytem aromatów. A jeśli już są to jakieś takie nie wzbudzające euforii. Brakuje mu pełni i treściwości, która przy 15,5% ekstraktu powinna być już w jakimś stopniu obligatoryjna. Może piwo powinno nosić nazwę Buddenbrookowie? 7 w skali 1-10.

    Leave a comment:


  • Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya [Craft Brew Riots] IPA Bros. Karamazov

    IPA z kontraktowca z Petersburga, ekstrakt 15,5%, zawartość alkoholu 7,2%, IBU 70.

    Kolor: ciemnozłoty, klarowny.
    Piana: średnio wysoka, drobna, dość trwała, zostawia koronkę na szkle.
    Zapach: mało intensywny, żywiczny, karmelowy i lekko cytrusowy.
    Wysycenie: średnie.
    Smak: słodkawy, żywica, grejpfrut, karmel. Goryczka jest za niska, 70 IBU tylko na etykiecie, do tego lekko wyczuwalny alkohol.
    Przeciętne piwo na 3 w skali 1-5.
Przetwarzanie...
X