ERB, Braxatoris

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13073

    #1

    ERB, Braxatoris

    Minibrowar w pięknej Bańskiej Szczawnicy.

    Piwo górnej fermentacji, 18% ekstr., 7,2% alk.
    Chmiele Magnum, Cascade

    Aromat - owocowy (ale nie chmielowy) - głównie pieczone jabłko, karmel, banan, troszkę tonów ziołowo - ziemistych.
    Piana - raczej wysoka, zwarta, z pojedynczymi bąblami, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - mętne toffi
    Wysycenie - łagodne w kierunku niskie, minimalnie musuje
    Smak - szarlotka z karmelem, wyraźna drożdżowa korzenność, trochę goryczki. Na finiszu drożdże mocno wyraźne. Alkohol schowany.
    Treściwość - wysoka

    Przypomina piwa domowe, trochę taki bezstylowiec w kierunku mocnej pszenicy. Około 7 euro za krachlę 0,3 l. to jednak źle wydane pieniądze.

    Prvý slovenský špeciál vznikol z poznatkov výroby línie ERB Limitovaná Edícia, na popud našich hostí a fanúšikov, aby sme aj na Slovensku mali zaujímavý pivný druh a nielen prinášali rôznorodé špeciály z celého sveta. Názov prvého slovenského špeciálu Braxatoris odkazuje na Banskú Štiavnicu, na Andreja Sládkoviča, ktorý si svoje pôvodné priezvisko Braxatoris zmenil na základe
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13073

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4525

      #3
      Dla mnie w zapachu głównie nuty słodowo-winne. Wysoka, bardzo gęsta piana, utrzymuje się też bardzo długo. Piwo mętne, barwo zółtobrunatna. Pierwsze wrażenie to odczucie jakiegoś słodowego mocarza, ale potem do łosu dochodzi goryczka. Czuje się treściwość tego piwa, a jednocześnie ma się wrażenie, jakby było nieco niedoleżakowane. Smaczki owocowe, owszem są, ale dla mnie mało wyraziste.
      Nazwa od łacińskiej wersji nazwiska Andreja Sládkoviča, poety, z którym związane jest dość idiotyczne muzeum-bank miłości w Bańskiej Szczawnicy, czyli miejscu, gdzie warzą to piwo.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
        dadek
        Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
        2022-10-02, 04:57
      • dadek
        Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
        dadek
        Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
        2023-12-08, 02:06
      • darekd
        Brau Union, Edelweiss Gamsbock
        darekd
        Kiedyś markę Edelweiss warzył Hofbräu Kaltenhausen, ale już nie działa na większą skalę (działa jako minibrowar).

        Koźlak pszeniczny, 16,2% ekstr., 7,1% alk.

        https://www.edelweissbier.at/unser-sortiment/

        Aromat - wyraźne banany, łagodna korzenność
        Piana...
        2025-05-15, 00:06
      • darekd
        Gusswerk, Gusswerks Bio Brot Bier
        darekd
        Browar spod Salzburga warzy to chlebowe piwo z piekarnią sieci Interspar. Domyślam się, że odbierają niesprzedane pieczywo bio.

        Z Austrii piłem kiedyś podobne piwo z browaru Bierol, tylko że wtedy był to ejl:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...europa/austria...
        2025-04-22, 00:38
      • darekd
        Gusswerk, Eisbergbock
        darekd
        Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

        11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

        Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

        Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
        2025-04-08, 23:58
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...