Pilsberg (d. Tatran), Tatran 16° Leziak Exkluziv

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Radegast
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1124

Tatran
    Piwo dość ciekawe bo o zawartości 7% alk. i 16% ekstraktu-jak na "czecho-słowacje" to raczej dużo.
    Smak-ja z chęcią go porównam do Piasta Mocnego lecz z większą goryczką.
    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy
  • Radegast
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1124

Oj miało być o ciemnych
    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

Comment

• Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

Alkoholu 7%, ekstraktu 16%, butelka 0,5 l. Zakupione na Słowacji tuż za przejściem granicznym Chochołów/Sucha Hora.

Barwa - ciemne złoto (herbata?, bursztyn?, koniak?).
      Piana - początkowo bardzo intensywna, póxniej dużo dziur, ale mimo to trwała.
      Zapach - jakby lekki winny.
      Smak - dość cierpkie, wyraźnie czuć alkohol.

Byłu czeski premier, Milosz Zeman, naraził się kiedyś Słowakom negatywnie wyrażając się o piwach z Popradu (patrz tutaj). Wydaje się jednak, że miał dużo racji.
      Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• zythum
        Pilsberg (d. Tatran), Tatran 12% Ležiak
        zythum
        12%, alkohol 5 %.
        Klasyka z którą lata temu spędziłem dziesiątki cudownych dni. A co dziś przetrwało z legendy.
        Piany niestety brak. Barwa niew iem jak to określić "jasno ciemna" , Smak piwo słodkawe (ale takie było zawsze), ja to bardzo lubię ale niestety brakuje...
        2004-08-14, 20:08
      • bastion
        Słowacja, Gemerska Panica 256, Pivovar Jajnekem.[ Bez wyszynku]
        bastion
        W tej części południowej Słowacji, browarów jest jak na lekarstwo. W Rożnavie jest Kaltenecker i to w zasadzie wszystko. To taki nieco wykluczony obszar pod wieloma względami. Na przykład przez Gemerską Panicę wiedzie linia kolejowa i jest tam przystanek, ale od lat w żadnych mniejszych miejscowościach...
        2022-06-22, 20:43
      • bastion
        Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
        bastion
        W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
        Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
        2023-02-28, 23:43
      • Prusak
        Baran, Ležiak B12
        Prusak
        Piwko ze stosunkowo niedawno uruchomioneo browaru w Bańskiej Bystrzycy.
        Jasna, piękna, kremowa piana. Opada w miarę szybko, ale utrzymuje się kożuszek. Poprawne piwo z przewagą akcentów goryczkowych, choć pierwsze łyki tego nie zwiastują. Wyczułem też jakby leciutką, nie wiem skąd,...
        2019-12-02, 12:42
      • dadek
        Náchod, Dobrošovská 130, Pivovar Primátor
        dadek
        Po wizycie na 5-leciu pivovaru Ovipistán https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...88#post2348988 drugą część dnia 21. 06.2025 (i już do oporu) spędziliśmy w dużo większym i znacznie starszym (1872)...
        2025-07-02, 02:24
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...