Sarmat, Sarmat Żyhułiwśke

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #1

    Sarmat, Sarmat Żyhułiwśke

    Butelka 0,5 litra, alkohol 4,4 %, eks. 11%, kapsel firmowy browaru
    Kolor - jasnozłocisty, klarowny
    Piana - drobna, niska i nietrwała, znikła momentalnie
    Zapach - słodowy mocny i wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie słodowy, mocno słodkie, średni chmiel i goryczką
    Dobre. Słodkie ale smakowało mi.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1209 ( 734 opisane na forum ) 634 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Nie wiem czy Sarmat jeszcze dycha czy SABMiler go zadusił? Niemniej postanowił zagrać w segmencie piw "żywych".

      Ekstrakt pozostał bez zmian, alkohol spadł do 4,2% obj.

      Kolor herbaciany z miedziowymi przebłyskami, zdecydowanie za ciemny jak na ten ekstrakt. Piana niemal zerowa, sekundy po nalaniu znika do postaci kilku plamek.
      Zapach mocno słodowy, z daleką nutą porto albo też owocowo-alkoholową.
      Smak słodowo słodkawy, jakby rozcieńczony koźlak. Wysycenie wysokie.

      Zadziwiające piwo. Jako 11tka musi byc ocenione na "pałę". Ale gdyby miało byc mocnym lagerem z 14 Blg., można by się pokusić o ocenę 3,25.

      PS: Jeśli zmiana parametru, etykiety i właściciela (a być może browaru) jest rozstrzygająca, proszę moda o wydzielenie do odrębnego wątku.
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
        dadek
        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
        2025-01-12, 18:42
      • darekd
        Pinta, Scottish Export
        darekd
        Seria "Classics"

        Scottish Export (80 Shilling) rzadki styl nie tylko w Polsce

        5,0%

        Aromat - wyraźnie słodowy (ciastkowo-herbatnikowy, lekki karmel, minimalnie tost)
        Piana -średnia, niespecjalnie trwała, dłuższa koronka
        Barwa - miedziano-herbaciana...
        2025-07-02, 01:17
      • darekd
        Fuller's, Vintage Ale 2019
        darekd
        O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

        Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
        2024-11-23, 23:51
      • o2w5n778
        Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
        o2w5n778
        Cześć!
        Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
        2018-05-04, 21:05
      • darekd
        Darguner, Schultenbräu Winterbock
        darekd
        Nowość z naszego Aldi.

        7% alk.

        Aromat - słodowy, głównie karmel, ciut jakiś słodko-kwaskowych owoców, po otwarciu na chwilę zamigotał jakiś chmiel
        Piana - wysoka, nietrwała, na dłużej minimalne strzępy
        Barwa - ciemna miedź
        Wysycenie - umiarkowane,...
        2025-10-01, 23:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...