Ex Fabrica, Amaricana

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9827

Ex Fabrica, Amaricana

Ostatnie z piw kupionych w Ferrarze (na resztę pożałowałem... ).
    Piwo w stylu APA, 5,5%, bursztynowe. Piana biała, słaba, drobna, niska i nietrwała.
    Zapach kwiatowo-karmelowy, ze śladem ziół i chyba znowu gruszek...? Smak łagodny, aksamitny wręcz - w porównaniu do "naszych ajp" , delikatna goryczka, śladowy kwasek, na samym końcu dalekie skojarzenia owocowe.
    Gazu dość dużo. Opakowanie typowe dla browaru, czyli mała, pękata buteleczka 0,33, tym razem fioletowy kapsel ze smokiem Sforzów, eta także typowa, skośny pas teraz jest barwy zgaszonego fioletu (wrzosowy? ).
    Bardzo przyjazna, łagodna, oswojona i jedząca z ręki APA . Niestety, z w/w powodów (poza tym nie chciało mi się tego wszystkiego targać) więcej piw z dawnej fabryki nie kupiłem...

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Rumunia, Iași, Calea Chisinaului 132, Fabrica de bere Cearfisa
    pebejot
    Browar regionalny bez wyszynku Fabrica de bere Cearfisa został otwarty w 2017 w mieście Iași.
    Znajduje się na przedmieściach w zagłębiu przemysłowym, kilka kilometrów od centrum.
    Dojechać tam można tramwajem 5 lub 8 do przystanku Fabrica de Ulei (3 przystanki przed pętlą Tutora)....
    2023-03-13, 11:20
  • Prusak
    A Fábrica da Picaria, Loira
    Prusak
    Piwo z brewpubu w Porto, określone przez barmana jako pils. Doczytałem później na stronie, że na chmielu... Cascade.
    Kolor ciemnożółty, pełny.
    Piana stounkowo mało obfita, zostawia ślady na szkle.
    W zapachu bardzo mało się dzieje, a nie miałem w ten dzień kataru... Jak...
    2025-08-30, 18:19
  • Prusak
    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada Vienna Lager
    Prusak
    A: 5, 2%, IBU: 22
    Barwa bladobrązowa. Piana niska, szybko opada do obrączki, zostawia wyraźne, warstwowe ślady na szkle.
    W zapachu trochę elementów opiekano-biszkoptowych i... masło.
    W smaku, niestety, nieco łodygowa goryczka i dziwna kwaskowatość zleżałego piwa.
    ...
    2025-08-30, 18:03
  • Prusak
    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada Lager
    Prusak
    A: 5%, IBU: 18
    Barwa jasnożółta, o średniej skali intensywności.
    Piwo klarowne.
    Piana niska, szybko opadająca do obrączki, lekko kremowa, zostawia ślady na szkle.
    W zapachu niewiele, leciutki słód, świeżość mineralna, śladowe akcenty chmielowe.
    W smakiu wyraźna...
    2025-08-30, 17:58
  • Prusak
    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada IPA
    Prusak
    Wyśledziłem dwa wpisy dotyczące tego browaru restauracyjnego w Porto, pod oficjalną nazwą nieco dłuższą, której chyba przestali używać. Na miejscu znany jest po prostu jako Nortada, takoż jest na ich stronie. Miejscówka zostanie przedstawiona w oddzielnym wątku.
    IPA o zawartości...
    2025-08-30, 17:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...