Twilight Alehouse, Warka IX

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

Twilight Alehouse, Warka IX

No nie będę owijał w bawełnę – opakowanie na jedynkę Nawet nie znam parametrów piwa, jedynie się ich domyślam. No, ale najważniejsza zawartość, czyli do dzieła.
    Nie wiem czy to zasługa dwutygodniowego pobytu w lodówce czy jedynie drożdży Safale, ale piwko pięknie się wyklarowało, bez objawów zmętnienia na zimno. Pianka tworzy się ładnie, jest średnioziarnista. Z czasem opadła, zostawiając obrączkę przy ściance naczynia.
    Zapach niezbyt intensywny, łagodny, słodowo-karmelowy z nutami chmielowymi. Kolor typowy dla angielskich bitterów (tak pozwolę sobie klasyfikować to piwo). Gaz w porządku, nie za wiele go ( tak lubię), ale delikatnie zaostrza konsumowaną ciecz. Smak po pierwszych łykach wydał się nieco wodnisty, ale nie dałem się oszukać. Po prostu powoli degustowałem, czekając aż piwo nieco się ogrzeje. I nie zawiodłem się. Z początkowego wrażenia wodnistości po kilku minutach nic nie pozostało. Lekkość połączona ze sporym bogactwem smaków to jest to, za co lubię bittery. Mamy tu nienachalną słodycz jasnego karmelu w parze z posmakiem jakby skórki chleba. Jest goryczka chmielowa, a po niej pozostaje przyjemny smaczek chmielu. Jedynym zauważonym przeze mnie minusem jest pozostające na języku lekkie wrażenie ostrości, mogące chyba pochodzić z żywic chmielowych (tylko moje przypuszczenie). Jest ono na tyle słabe, że nie psuje przyjemności spożywania tego lekkiego ale całkiem ciekawego ale’a.
    Cóż, bitter jest jednym z moich ulubionych piw, a dzieło Twilighta zasługuje na uznanie. Wypijam je z wielką przyjemnością i proszę o repetę (koniecznie)!
    A tak nawiasem mówiąc to czas chyba najwyższy zrobić jakieś etykiety i je nalepić!

Related Topics

Collapse

• Borysko
    Twilight Alehouse, Warka VII, Duesseldorf Altbier
    Borysko
    Produkt pochodzi z łódzkiego browaru Twilight Alehouse, który to browar, mimo dosyć krótkiej historii, dorobił się już całkiem pokaźnego grona wielbicieli
    Spożywam właśnie produkt oznaczony cyfrą VII – czyli Altbier.
    Po nalaniu do kufla widać wyraźnie piękny,...
    2005-01-10, 22:55
  • Borysko
    Twilight Alehouse, Warka XIV - Wiedeńskie
    Borysko
    Z tym piwkiem mam nielada problem. Normalnie nie zamieściłbym oceny - zaraz wyjaśnię o co idzie. Ale po kolei.
    Po nalaniu utworzyła się zwarta biała pianka średniej wysokości, z czasem skurczyła się do rozmiarów obrączki. Zapach delikatny, raczej słodowy z nieokreślonymi nutkami...
    2005-08-03, 21:07
  • lzkamil
    Twilight Alehouse, warka XXVI
    lzkamil
    T.A. podarował mi to piwo w zacnej pojemności 0.5 l. Wielkie dzięki!

Jasnozłote, mętne (znowu zamerdałem jak lubię), mocno nagazowane (chociaż już bez fontanny ), mistrzowska olbrzymia piana, nalanie mi zajęło dobre 15 minut, po godzinie picia dalej stoi półcentymetrowy...
    2006-05-01, 01:56
  • lzkamil
    Twilight Alehouse, Warka XVII - Tripel Klasztorny
    lzkamil
    Przeczytane na wieczorku literackim u Dzika, dostarczone przez samego autora, który odważył się je zaprezentować przez Lożą Szyderców
    Kolor ciemnobursztynowy, lekko mętne, opalizujące.
    Piana bardzo szybko opadła, nagazowanie widoczne raczej dla języka niż oka.
    ...
    2005-08-08, 23:04
  • Twilight_Alehouse
    Twilight Alehouse rozpoczyna warzenie
    Twilight_Alehouse
    No i ruszyła pierwsza warka

Ale po kolei...

Koło tematu nie chodziłem dość długo. Po raz pierwszy usłyszałem o browarnictwie domowym jakieś 4 tygodnie temu, od znanego tu Borysko. Tydzień później wypytałem go trochę dokładniej i zapaliłem się do idei....
    2004-06-23, 17:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...