O!Nanobrowar Domowy "PiwU", Stout Korkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    O!Nanobrowar Domowy "PiwU", Stout Korkowy

    Warka nr 120 z 19.03.2005, zatem świezynka
    12,4 Blg, alc. 5%
    Jak nazwa wskazuje stout ten zrobiony jest z korka

    Kolor: czarne jak smoła, ale postawione w pełnym słońcu - jak widać na zdjęciu - przepuściło dołem jeden promyczek
    Piana: niewysoka, dośc szybko opada zostawiając cienki pierścień.
    Nagazowanie: mocno szczypie w język, ale bąbelki malutkie, nienachalne.
    Smak: rasowy stout, mocno palony, treściwy ale nie uklejkowaty, odświeżający.
    W smaku jest taka nutka, która mi przypomina nutkę nie odpowiadającą mojemu podniebieniu wykrytą w Słodkim Curacao Wielkiego_B, tylko delikatniejsza, zatem mam pytanie do Czesa - czy użyto do produkcji tego stouta laktozy? Bo byłby to czynnik wspólny z tamtym piwem i wiedziałabym, co to za smak Ma rzeczywiście coś z korka

    Czesie, dzięki za bardzo dobre piwo
    Attached Files
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Wesoly
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 371

    #2
    Zapach: jakiś lekarski, apteczny, ziołowy, po dłuższym przewietrzeniu pięknie czuć parzoną KAWĘ!
    Kolor: czarne, lecz klarowne
    Piana: niska, szybko opadając, lecz w miarę gęsta, pozostaje do końca
    Nagazowanie: lekkie,
    Smak: podobnie jak w zapachu jakiś lekowy posmak odczuwalny z tyłu języka, gorzkie, palone, lekko kwaskowate na końcu, zrównoważone,
    Nachmielenie: zrównoważone, chmiel dodawany jedynie na początku warzenia jak się domyślam

    Bardzo dobre piwko, zapach lekowy znikł po tym, jak się piwo przewietrzyło, niestety jego nutka pozostała w smaku, co ujemnie wpłynęło na ocenę ogólną.

    Dziękuję za miłe wrażenia smakowe!
    Pozdrawiam, Wesoły

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Javox
      Mastri Birrai Umbri, Monkey Summer Ale
      Javox
      Session IPA z alko 4.5%

      Chmiele: Simcoe, Italian Cascade, Citra.

      Piana - więcej na starcie potem obwódka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - opalizujący żółty.
      Aromat - klasyczne cytrusy z nutką ziołową.
      Smak - słodkawe, dość...
      2025-12-08, 21:49
    • Prusak
      Lubrow, Pils Chmielewski
      Prusak
      Ładne parametry: 11 Blg, 4, 4% alk.
      Piwo jaśniutkie, bledziutkie. PIana wysoka, ale opada bardzo szybko.
      Ładny ziołowo-chmielowy zapach.
      Użyte chmiele: Lubelski, Książęcy, Izabella, Iunga.
      No i właśnie: trochę tego za dużo jak na polskiego pilsa, chyba że przyjmiemy...
      2025-10-23, 22:54
    • darekd
      Pinta, Right Now Red IPA
      darekd
      Seria "Craft"

      Ekstr. 15%
      Alk. 6,5%

      Chmiele: Columbus, Citra, Amarillo

      Aromat - bardziej słodowy, trochę karmel, muśnięcie owocowe i podprażone, łagodny chmiel z minimalną cytrusowością. Jest złożoność, ale brak intensywności i czystości...
      2025-10-13, 23:25
    • dadek
      Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
      dadek
      Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
      2025-09-27, 03:28
    • Javox
      71 Brewing, Luminous Days
      Javox
      Hazy West Coast z alko 5.5%

      Piana - spora.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - zamglony żółty.
      Gaz - średni.
      Aromat - rześkie cytrusy z nutką Mosaic.
      Smak - słodkawe, gorzkawe, ziołowo cytrusowe, lekka goryczka - gorzkawa ziołowa.

      Dobre...
      2025-09-26, 13:54
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...