Czterej z Portierni i Pils - Piwo Jasne Pełniejsze (#29)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #1

    Czterej z Portierni i Pils - Piwo Jasne Pełniejsze (#29)

    Piwo pite wczoraj podczas spotkania łódzkich literatów, wraz z Dzikiem, Boryskiem i lzkamilem.
    Testowane jako jedno z pierwszych, więc na czyste i nie zmęczone podniebienia

    Piwo Jasne Pełniejsze 13%
    Lekko podwędzane
    Warzone 07-05-2005r.
    Warka #29

    Ciekawe opakowanie - etykieta przywołująca na myśl PRL-owskie.
    Kolor dość jasny, mętne.
    Zapach mocno drożdżowy z akcentami owocowymi (moi współczytacze zgodzili się, że głównie winogrona).
    Smak mocno wytrawny (nareszcie spróbowałem jakiegoś piwa w słynnym stylu wrocławskim). Słód wędzony dobrze wyczuwalny. Pomimo stosunkowo niewielkiego ekstraktu, w smaku pewne podobieństwa do piw klasztornych, poza tym piwo zaskakująco treściwe. Chmielowość niewielka, ale pasuje dobrze do całości.

    Zupełnie nie rozumiem, dlaczego szanowna Pani Prezes twierdzi, że to jedna z jej najgorszych warek
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Kolor złocisty, lekko mętne. Piana niewielka, gaz na oko umiarkowany ale dobrze wyczuwalny językiem. Zapach owocowy - jabłka i winogrona? na pewno jakieś estry
    Smak owocowy, lekko kwaskowy, trochę słodowego posmaku, chyba nie czuję nic wedzonego. Przypomina mi alzackie jasne piwa górnej fermentacji które kiedyś miałem okazję popijać.
    Bardzo dobre i orzeźwiające, Marusia - nie ma się czego wstydzić!
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      No cóż, cieszę się, że Wam smakowało, ja mam do niego mieszane uczucia, bo jest to piwo po przejściach
      Historyjka bowiem wyglądała tak:
      Po schłodzeniu brzeczki dodałam starter od Naczelnika (chyba London Ale to były drożdże) i po tygodniu odfermentowały mi z 13 do 9 W związku z tym dorzuciłam jeszcze Danstarów, które pięknie piwko odfermentowały do chyba 4, więc zabrałam się za butelkowanie. Przy zlewaniu do wiaderka z kranikiem (do którego uprzednio wlałam rztwór glukozy) okazało się, że drożdże jeszcze mocno pracują i ni ema sensu butelkować, bo się zrobią granaty. No to zlałam na powrót do wiadra piwo JUZ Z GLUKOZĄ. Zatem nic dziwnego, że po paru godzinach drożdże zaczęły znowu żreć Piana jak ta lala, stało kolejny tydzień. W międzyczasie pojechałam sobie na weekend (Boże Ciało z przyległościami) i w czasie tego weekendu zapanowały tragiczne upały, zatem część fermentacji pewnie przebiegała w 30 stopniach (pszeniczne stojące w fermentorze obok nie wytrzymało i skwaśniało).

      Dlatego takie piwo NIE MOŻE BYĆ DOBRE

      A tak serio to sama je piję, lecz musicie przyznać, że takie dziwne trochę jest

      P.S. Słodu wędzonego w ogóle nie czuję, to był słód weyermanowski, którego trzeba dużo, a ja dałam go tylko 8,3% zasypu.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        (...)Słodu wędzonego w ogóle nie czuję, to był słód weyermanowski, którego trzeba dużo, a ja dałam go tylko 8,3% zasypu.
        A widzicie - szydercy współczytacze
        Ja też słodu wędzonego nie czułem ale mni zakrzyczeli Koledzy Współrecenzenci.
        Rodzynkowowinogronową słodycz - owszem. Lekko cierpkie nutki, które wespół z gazem podkreślały bukiet i orzeźwiały - także.
        Ale zero wędzenia
        A ponieważ Pani Prezes też podwędzania żadnego nie czuje to taka właśnie ocena obowiązuje
        A nie, że Dziku pali fajkę i przez to nut wędzonych nie czuje... Dzięki fajce to się wyczuwa najmniejszy ślad podwędzenia...
        Dziku


        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          Głubczyce, Grodzkie Jasne
          Javox
          Piwo jasne, pasteryzowane z 6.1% alko.

          Piana - sporo na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat - słód głubczycki, dość ciężki.
          Smak - słodkawe, misiowato karmelowe posmaki, jasne owoce lagerowe,...
          2024-10-27, 14:43
        • darekd
          Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
          darekd
          Chyba nowość na rynku.

          Ekstr. 12,5%
          Alk. 5%

          Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
          2025-03-20, 19:40
        • SupeR_PiwosZ
          Głubczyce, Piwo Jasne Pełne Premium
          SupeR_PiwosZ
          https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

          Piwo Jasne Pełne Premium

          Piwo jasne pełne, pasteryzowane.

          Ekstr. brak informacji
          Alk. 5,6% obj.

          Aromat - głównie nie do pomylenia z niczym innym, charakterystyczna dla głubczyckiego browaru słodkawa,...
          2024-09-22, 21:25
        • darekd
          Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
          darekd
          Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

          16% ekstr.
          6,7% alk.

          Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
          Piana - umiarkowana, dość trwała
          Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
          2021-02-12, 22:54
        • Javox
          Łomża, Karpackie Jasne 6%
          Javox
          Jasny lager o zawartości alko 6.0%

          Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
          Lacing - dość dużo.
          Barwa - złoto jasne.
          Gaz - średni.
          Aromat - zbożowość z nutą żołędziową.
          Smak - lekko słodkawe, płaska zbożowość z posmakiem ryżowym,...
          2025-03-12, 16:36
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...