Czterej z Portierni i Pils - Piwo Jasne Pełniejsze (#29)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #1

    Czterej z Portierni i Pils - Piwo Jasne Pełniejsze (#29)

    Piwo pite wczoraj podczas spotkania łódzkich literatów, wraz z Dzikiem, Boryskiem i lzkamilem.
    Testowane jako jedno z pierwszych, więc na czyste i nie zmęczone podniebienia

    Piwo Jasne Pełniejsze 13%
    Lekko podwędzane
    Warzone 07-05-2005r.
    Warka #29

    Ciekawe opakowanie - etykieta przywołująca na myśl PRL-owskie.
    Kolor dość jasny, mętne.
    Zapach mocno drożdżowy z akcentami owocowymi (moi współczytacze zgodzili się, że głównie winogrona).
    Smak mocno wytrawny (nareszcie spróbowałem jakiegoś piwa w słynnym stylu wrocławskim). Słód wędzony dobrze wyczuwalny. Pomimo stosunkowo niewielkiego ekstraktu, w smaku pewne podobieństwa do piw klasztornych, poza tym piwo zaskakująco treściwe. Chmielowość niewielka, ale pasuje dobrze do całości.

    Zupełnie nie rozumiem, dlaczego szanowna Pani Prezes twierdzi, że to jedna z jej najgorszych warek
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Kolor złocisty, lekko mętne. Piana niewielka, gaz na oko umiarkowany ale dobrze wyczuwalny językiem. Zapach owocowy - jabłka i winogrona? na pewno jakieś estry
    Smak owocowy, lekko kwaskowy, trochę słodowego posmaku, chyba nie czuję nic wedzonego. Przypomina mi alzackie jasne piwa górnej fermentacji które kiedyś miałem okazję popijać.
    Bardzo dobre i orzeźwiające, Marusia - nie ma się czego wstydzić!
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      No cóż, cieszę się, że Wam smakowało, ja mam do niego mieszane uczucia, bo jest to piwo po przejściach
      Historyjka bowiem wyglądała tak:
      Po schłodzeniu brzeczki dodałam starter od Naczelnika (chyba London Ale to były drożdże) i po tygodniu odfermentowały mi z 13 do 9 W związku z tym dorzuciłam jeszcze Danstarów, które pięknie piwko odfermentowały do chyba 4, więc zabrałam się za butelkowanie. Przy zlewaniu do wiaderka z kranikiem (do którego uprzednio wlałam rztwór glukozy) okazało się, że drożdże jeszcze mocno pracują i ni ema sensu butelkować, bo się zrobią granaty. No to zlałam na powrót do wiadra piwo JUZ Z GLUKOZĄ. Zatem nic dziwnego, że po paru godzinach drożdże zaczęły znowu żreć Piana jak ta lala, stało kolejny tydzień. W międzyczasie pojechałam sobie na weekend (Boże Ciało z przyległościami) i w czasie tego weekendu zapanowały tragiczne upały, zatem część fermentacji pewnie przebiegała w 30 stopniach (pszeniczne stojące w fermentorze obok nie wytrzymało i skwaśniało).

      Dlatego takie piwo NIE MOŻE BYĆ DOBRE

      A tak serio to sama je piję, lecz musicie przyznać, że takie dziwne trochę jest

      P.S. Słodu wędzonego w ogóle nie czuję, to był słód weyermanowski, którego trzeba dużo, a ja dałam go tylko 8,3% zasypu.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        (...)Słodu wędzonego w ogóle nie czuję, to był słód weyermanowski, którego trzeba dużo, a ja dałam go tylko 8,3% zasypu.
        A widzicie - szydercy współczytacze
        Ja też słodu wędzonego nie czułem ale mni zakrzyczeli Koledzy Współrecenzenci.
        Rodzynkowowinogronową słodycz - owszem. Lekko cierpkie nutki, które wespół z gazem podkreślały bukiet i orzeźwiały - także.
        Ale zero wędzenia
        A ponieważ Pani Prezes też podwędzania żadnego nie czuje to taka właśnie ocena obowiązuje
        A nie, że Dziku pali fajkę i przez to nut wędzonych nie czuje... Dzięki fajce to się wyczuwa najmniejszy ślad podwędzenia...
        Dziku


        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
          darekd
          Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

          16% ekstr.
          6,7% alk.

          Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
          Piana - umiarkowana, dość trwała
          Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
          2021-02-12, 23:54
        • MarcinKa
          Czterej z Portierni i Pils, Coffee Stout #227b
          MarcinKa
          Piwo wymienione z Marusią na zlocie w Osiecznej. Butelka 0,5l. Moc? ekstrakt 12. Kolor czarny, nieprzejrzysty. Pod silne światło maleńkie fioletowe refleksiki. Piana średnia, kawowo-brązowa, drobniutka i trwała. Bardzo ładna. Zapach wyraźnie zdominowany przez kawę. Poza tym ciemne słody i...
          2016-06-15, 23:15
        • darekd
          L'Instant, La Française
          darekd
          Kraftowy browar spod Paryża, którego historia sięga 2017, ale chyba od 2021 r. warzą stacjonarnie (albo na nowym miejscu).

          https://bieres-linstant.fr/

          Pale Ale, 12,6% ekstr., 5,6% alk. Nazwa zapewne związana z użytym chmielem. Jest nim bowiem francuski (alzacki) Mistral (single...
          2023-11-26, 23:57
        • Petitpierre
          Funky Fluid, Boarding: Phuket
          Petitpierre
          Podwojone płatki, i pszenne i owsiane. W zapachu winogrona, trochę cytrusów, pitahaya, sok pmarańczowy; słodko, w nucie dolnej skórka grejpftruta czerwonego, bez szału, ale nie czuć też malizny. W smaku bardzo lekkie, wodniste i goryczka nieśmiała, bardzo jednywymiarowe.
          2025-06-13, 20:09
        • darekd
          Artezan, Stay Wild
          darekd
          "Oceanic" Hazy IPA

          15% ekstr.,
          5% alk.
          Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

          W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

          Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
          2025-06-09, 21:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...