Browar Antałek - warka #5

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Browar Antałek - warka #5

Kolejne piwo od Antałka - oczywiście miało ciekawe perypetie

Kolor jasnobursztynowy. Lekko mętnawe. Piana średniopęcherzykowa ale obfita i nietrwała. W smaku gorsze w porównaniu z poprzednimi piwami, które dostałem od Antałka. Jego problemem jest to co w mojej Karmelowej Piękności (poza tym, że była przykwaszona ) czyli wodnistość. Z trudem przebijają się przez nią słodowe nutki, goryczka lepiej sobie z tym radzi. Zapach podobnie. Zastanawiałem się od czego tak wyszło i już wiem To piwo to jednak nie ma blg 12 tak, jak miało wyjść według składników tylko blg 7 tak, jak zmierzył to Wiesiek po raz pierwszy (patrz link powyżej). Piwo jest więc poprawnie zrobione tylko ma niski balling, stąd ta wodnistość Powiem jeszcze na koniec, że jak na blg 7 to ma rewelacyjny kolor.

Mimo małego ekstraktu wypiłem je z szacunkiem godnym trudu włożonego w uwarzenie go przez Antałka. Dzięki
    Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-20, 19:12.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Related Topics

Collapse

• dadek
    Niemcy, Middelhagen, Dorfstraße 20, Braugasthaus Zur Linde
    dadek
    Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
    2025-09-09, 01:22
  • Prusak
    Nepo, German Pils
    Prusak
    Piwo o zawartości alk. 5%, chmielone Hallertauerem.
    Barwa jaśniutka, jak w północnoniemieckich pilsach, ale nie ma stuprocentowej klarowności.
    Piana obita, utrzumuje się przez pewien czas na średnim poziomie, osadza się na szkle.
    Wysycenie średnie.
    W zapachu ziołowość...
    2025-09-06, 20:07
  • Prusak
    Dziki Wschód, Chmielowy Klasyk
    Prusak
    E: 10, A: 4,0%
    Nie wiem, co poszło nie tak w tym kolejnym klonie lekkiego piwa o tych samych parametrach od Dzikiego Wschodu.
    Kolorek jasny, słomkowy i piana O. K.
    W zapachu wyraźnny chmiel ziołowo-pikantny z niepokojącymi akcentami siarki i cebuli.
    W smaku również dominuje...
    2025-09-01, 20:22
  • darekd
    ? [Łażany], Strzegomski Lager
    darekd
    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

...
    2025-03-27, 22:59
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
    dadek
    Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
    2024-10-14, 23:58
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...