Browar Antałek - warka #5

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Browar Antałek - warka #5

Kolejne piwo od Antałka - oczywiście miało ciekawe perypetie

Kolor jasnobursztynowy. Lekko mętnawe. Piana średniopęcherzykowa ale obfita i nietrwała. W smaku gorsze w porównaniu z poprzednimi piwami, które dostałem od Antałka. Jego problemem jest to co w mojej Karmelowej Piękności (poza tym, że była przykwaszona ) czyli wodnistość. Z trudem przebijają się przez nią słodowe nutki, goryczka lepiej sobie z tym radzi. Zapach podobnie. Zastanawiałem się od czego tak wyszło i już wiem To piwo to jednak nie ma blg 12 tak, jak miało wyjść według składników tylko blg 7 tak, jak zmierzył to Wiesiek po raz pierwszy (patrz link powyżej). Piwo jest więc poprawnie zrobione tylko ma niski balling, stąd ta wodnistość Powiem jeszcze na koniec, że jak na blg 7 to ma rewelacyjny kolor.

Mimo małego ekstraktu wypiłem je z szacunkiem godnym trudu włożonego w uwarzenie go przez Antałka. Dzięki
    Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-20, 19:12.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Related Topics

Collapse

• dadek
    Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
    dadek
    Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
    Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
    2025-12-05, 00:45
  • dadek
    Niemcy, Middelhagen, Dorfstraße 20, Braugasthaus Zur Linde
    dadek
    Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
    2025-09-09, 01:22
  • Prusak
    Nepo, German Pils
    Prusak
    Piwo o zawartości alk. 5%, chmielone Hallertauerem.
    Barwa jaśniutka, jak w północnoniemieckich pilsach, ale nie ma stuprocentowej klarowności.
    Piana obita, utrzumuje się przez pewien czas na średnim poziomie, osadza się na szkle.
    Wysycenie średnie.
    W zapachu ziołowość...
    2025-09-06, 20:07
  • Prusak
    Dziki Wschód, Chmielowy Klasyk
    Prusak
    E: 10, A: 4,0%
    Nie wiem, co poszło nie tak w tym kolejnym klonie lekkiego piwa o tych samych parametrach od Dzikiego Wschodu.
    Kolorek jasny, słomkowy i piana O. K.
    W zapachu wyraźnny chmiel ziołowo-pikantny z niepokojącymi akcentami siarki i cebuli.
    W smaku również dominuje...
    2025-09-01, 20:22
  • darekd
    ? [Łażany], Strzegomski Lager
    darekd
    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

...
    2025-03-27, 22:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...