Czterej z Portierni i Pils - Piwo jasne pełne #67a

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #1

    Czterej z Portierni i Pils - Piwo jasne pełne #67a

    Wreszcie jakiś dolniaczek z CZPiP - ale źłośliwy piwowar zrobił piwo, które broni się przed wypiciem!

    Duży i głośny syk przy otwarciu - nalewam i oto 1/3 piwa- reszta nieopadająca piana w kuflu - a reszta wydostaje się z butelki... nagazowanie ogromne, wir jak w pszenicach.


    15 min. później - można dolać resztę.


    Kolor idealnie żółty - nie jasny, nie ciemny - takie 100% Y w palecie CMYK
    Piwo bardzo klarowne, ale otwarcie powoduje podnisienie drożdży - i potem mamy klasyczne niefiltrowane.

    W smaku nienachalna, choć wyraźnie zaznaczona goryczka, lekkie cytrusowe nutki oraz spokojna zrównoważona słodowość - idealna jak na to Blg (12). Żadnych obcych czy nieprzyjemnych posmaków. Mimo że lager ma 2 mies. wydaje sie już dobrze dojrzały.

    Podsumowując piwo smaczne, bardzo mocno gazowane - dla cierpliwych
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19339

    #2
    Ja napełniłem dwie szklanki półlitrowe pianą i dopiero w trzecią udało mi się zmieścić resztę piwa. Piana jak w pszenicy! U mnie miał już chyba ponad 3 miesiące, ale ani troszkę nie zwytrawniał. Goryczka w normie, słodowość idealna i ta sytość... miodzio.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      To piwo jest starsze niż 2 miesiące - II nagroda na WWP
      A niestety z wiekiem coraz bardziej się nagazowuje, bo nie mam odpowiednich warunków na przechowywanie lagerów no i jak sobie stoi w 18 stopniach, to zaczyna szaleć

      Receptura na piwo konkursowe sprawdziła się - będę powtarzać, ale w zimie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
        darekd
        Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

        16% ekstr.
        6,7% alk.

        Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
        Piana - umiarkowana, dość trwała
        Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
        2021-02-12, 23:54
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • MarcinKa
        Czterej z Portierni i Pils, Coffee Stout #227b
        MarcinKa
        Piwo wymienione z Marusią na zlocie w Osiecznej. Butelka 0,5l. Moc? ekstrakt 12. Kolor czarny, nieprzejrzysty. Pod silne światło maleńkie fioletowe refleksiki. Piana średnia, kawowo-brązowa, drobniutka i trwała. Bardzo ładna. Zapach wyraźnie zdominowany przez kawę. Poza tym ciemne słody i...
        2016-06-15, 23:15
      • heckler
        Czechy, Čejetice, Čejetice 13, Pivovar Čejetice
        heckler
        Čejetice, to mała wioska, a właściwie jeszcze dzielnica Strakonic. Właśnie tam, na końcu ślepej uliczki, pod nr. 13 Dawid Velek w swoim wymarzonym browarze warzy piwo już od pięciu lat. Ponieważ tego dnia byliśmy pierwszymi klientami w browarze, mieliśmy dosłownie chwilę na...
        2025-08-21, 14:08
      • AaLeX
        Sulimar, [Jako] Piwniczne jasne
        AaLeX
        Nowość w Dino. Cena 2,99zł, alkohol 5,2%, ekstrakt 11,7%. Na przedniej etykiecie mamy napis "piwo dolnej fermentacji". Na tylnej mamy informację, że to pils i że idealna temperatura spożycia to 4-7st. Barwa ciemna słomka, zapach marginalny, słodowy, piana gęsta, obfita. Smak zaskakujący....
        2025-08-05, 15:04
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...