Browar Czterej z Portierni i Pils - Pszeniczne zamkowe IV

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

Browar Czterej z Portierni i Pils - Pszeniczne zamkowe IV

Dostałem od Marusi za krakanie. Nagazowanie mocne acz nie maksymalne dla pszenicy. Piana wysoka, na początku drobnoziarnista, potem pojawiają sie duże bąble. Trwałość piany średnia. Cienki kożuszek a właściwie obrączka, pozostaje do końca. Co do chmielenia to niestety wykrakałem. Jak na pszenicę zbyt gorzkie i zbyt czuć aromat chmielu. Ledwo sie przebijają goździki. Czuć porządne drożdże (3068?) od razu pożałowałem, że znów kupiłem WB-06. Piwo mimo przechmielenia smaczne (żonka moja też tak twierdzi).
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

Zaotrzymane na zimowej giełdzie w W-wie również od Marusi - wielkie dzięki! Mój egzemplarz poczekało sobie nieco dłużej, ale od ponad 5 miesięcy stał sobie w lodówce i teraz nadszedł jego czas

W smaku mało "bananów" , a nieco za dużo goryczki, ale spoko nie jest to jakiś wielki mankament konsumpcyjny. Nagazowanie w normie. Co do piany - piwo nalane z wysoką pianą i podczas konsumpcji cały czas można było zrobić śmietanowo/pieniste wąsy . Kolorek jak dla pszenicy - zacny i odpowiedni.

W tym upale ta zimna pszeniczka weszła mi bardzo głaciutko w gardziołko .

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
      darekd
      Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

16% ekstr.
      6,7% alk.

Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
      Piana - umiarkowana, dość trwała
      Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
      2021-02-12, 22:54
    • Javox
      Warka, Zamkowe
      Javox
      Kod 'W' - Warka

Zawartość alko 5.6%

Piana - trochę na początku potem nic.
      Lacing - nic.
      Gaz - średni.
      Barwa - jasne złoto.
      Aromat - zbożowość.
      Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

Do kotleta ...
      2024-08-19, 10:29
    • dadek
      Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
      dadek
      Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
      Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
      2022-10-26, 22:37
    • smir
      Kupię szkło do pszenicy
      smir
      Tak jak w temacie, chętnie kupię jakieś szkło/szkła do pszenicy. Najlepiej podawać ceny z wliczoną już wysyłką
      2020-06-16, 13:58
    • zythum
      Czterej z Portierni i Pils - Pszeniczne Zamkowe
      zythum
      Jejku jaki pyszny pszeniczniak. Może trochę zbyt mało zwarta piana. Od pszeniczniaka oczekiwałbym zwartej gęstej czapy, tutaj tworzy się sporo ale delikatniej piany. Piwo mętne jak trzeba a w smaku i delikatne i charakterystyczne, i orzeźwiające i pełne. Cała gama smaków cytrusowych, są...
      2005-08-09, 08:33
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...