Polsko - chorwacka myśl browarnicza stworzona przez siostrę kolegi Ankę Tuszyńską, obecnie mieszkającą na chorwackiej wyspie Hvar. Niezwykle ciekawe piwko dolnej fermentacji, wyprodukowane z polskiego, czeskiego i niemieckiego chmielu ( o ile dobrze wyczytałem z etykiety ). Kolor ciemno-herbaciany, piana olbrzymia długo utrzymująca się, nasycenie co2 umiarkowane jednak utrzymujące się do samego końca. Smak niezwykle urozmaicony zdecydowana goryczka, słodowy, lekko przypalany, chwilami wyczuwalne słodsze klimaty jakby kwiatowo - owocowe. Wyśmienite piwo. Ekstrat 12 Blg, zaw. alk. 5,0 %
Pivovara Kod Kornjace, Zlatna Kornjaca
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Dry hoppy lager z ekstraktu 10.4*, alko 4.2%, IBU 15.
Chmiel: Eclipse.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - słodkawe zioła, potem jakby...-
Channel: Chorwacja
2025-07-20, 14:26 -
-
Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...3 Photos
-
-
-
Pale ale z alko 3.4%
Chmiele: Cryo Simcoe, Citra, Styrian Wolf.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - jasny złoty.
Aromat - specyficzny, groch i zioła
Smak - słodkawe, dziwna ziołowość,...-
2025-07-20, 14:41 -
-
Bączek z tradycyjną etą, która (chyba?) informuje o refermentowaniu w butelce.
Piwo ma nasyconą bursztynową barwę, lekko zamglone, ładna, dość drobna piana.
Niestety, ani aromaty, ani smaki nie przekładają się na moje oczekiwania, co do AP-y.
To chyba taka "apka dla...-
2024-07-10, 09:24 -
-
Ot, lager w bączku, dostałem jako upominek z wakacji nad Adriatykiem.
Piwo lekko mętne, złote, piana dość drobna i wysoka. Pachnie nienachalnie słodowo.
W smaku... standardowy lager, co nie znaczy, że niedobre. Butelka bączek, całkiem ładna, oldskulowa eta i kapsel.-
2024-07-10, 09:21 -
- Loading...
- Koniec listy.