BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Nowe browary kontraktowe
Collapse
X
-
A ja nie bojkotuję. Wychodzę z założenia, że jeśli browar (zakład produkcyjny) nie przyznaje się do swojego wyrobu, to znaczy, że "browar" (firma) robi coś masakrycznego, co nie nadaje się do picia.Leave a comment:
-
Inna sprawa, że tego typu "bojkot" ma zawsze bardzo ograniczony zasięg. Ale dla własnego spokoju..Leave a comment:
-
Jak wielu bbizowców, prowadzę bojkot piw bez uściślonego miejsca warzenia. O ile 7-8 lat temu w rewolucyjnej Danii to nie było możliwe, to tak w rewolucyjnej Polsce są to przypadki tak rzadkie że aż pomijalne. Gorzej z piwem z kija, ale tam też zwykle da się dojść.Leave a comment:
-
Być może przyzwoite, ale właśnie... wyprodukowano gdzieś w Polsce. Czułbym się jako konsument traktowany lekceważąco.Leave a comment:
-
Guru Arts nowy kontraktowiec??
Wpadło mi w ręce piwo Guru IBA - Imperial Brown Ale Single Hop Chinook z browaru kontraktowego Guru Arts. Nie wiem gdzie uwarzone, ale chyba w Polsce, bo kod kreskowy zaczyna się od 59. Jako dystrybutor podana jest firma Mercus z Ząbek.
PS. swoje drogą piwo bardzo przyzwoite
Leave a comment:
-
Znam tylko jeden browar stacjonarny, który nie przyjmuje receptur przez maila (bo trzeba wysłać SMSem
). Więc to tak jakby dotyczy całej "branży"...
A jeśli chodzi o kwestię nikłego zainteresowania piwem bądź przykładanie dużo większej uwagi do marketingu zamiast kontrolowaniu jakości wyrobu - to tu "bardzo wiele" jest nieco przesadzone. To mniejszość wśród tego typu inicjatyw, do tego głównie dotyczy nowych inicjatyw i/lub z małą produkcją. Konsumenci sami potrafią wyczuć, czy w danym browarze kontraktowym jest osoba odpowiednio troszcząca się o piwo - jestem pewien, że rynek sam będzie to weryfikował i na dłuższą metę piwowar kontrolujący piwo i angażujący się w produkcję jest niezbędny.Leave a comment:
-
No właśnie, ponadto rozsądne wydaje mi się odwołanie, które się tu pojawiło: do Słownika Języka Polskiego.Leave a comment:
-
To, że piwowar tworzy swoją markę jako twórcy świetnego (lub beznadziejnego) piwa, to jest zupełnie inna historia. Taka osoba może spokojnie krążyć pomiędzy kontraktowcami, czy browarami, a i tak zrobi swoje. Ale to nie zmienia faktu, że browar to jest miejsce gdzie znajduje się instalacja. I nie ma w moim wypadku aksjomatu, że piwo z browaru jest lepsze niż od kontraktowca. Ale jeśli kontraktowiec już na starcie próbuje mnie oszukać, że jest browarem to nie zaskarbia mojej sympatii.No cóż, ja jestem z tej nowej fali, wywodzącej się z piwowarstwa domowego. Mój domowy browar miał 3 siedziby, warzyłem swoje piwa w kilkunastu miejscach, na różnych sprzętach (często nie moich) i nigdy nie miałem wątpliwości, że etykieta powinna być z moim logotypem i moją nazwą. Bo browar to nie miejsce, budynek, sprzęt czy rozlewnia. Dla mnie "browar" to ludzie. Pracownicy warzelni, fermentowni, rozlewni, kadra zarządzająca, laboratorium - wszyscy którzy przyczyniają się do produkcji piwa, a także jego sprzedaży.Leave a comment:
-
Wiesz dobrze Adamie że bardzo wiele kontraktów odbywa sie przez meila. A "browar" pojawia sie Browarze na podpisaniu umowy i do zdjęcia przy warzelni/tankachNo cóż, ja jestem z tej nowej fali, wywodzącej się z piwowarstwa domowego. Mój domowy browar miał 3 siedziby, warzyłem swoje piwa w kilkunastu miejscach, na różnych sprzętach (często nie moich) i nigdy nie miałem wątpliwości, że etykieta powinna być z moim logotypem i moją nazwą. Bo browar to nie miejsce, budynek, sprzęt czy rozlewnia. Dla mnie "browar" to ludzie. Pracownicy warzelni, fermentowni, rozlewni, kadra zarządzająca, laboratorium - wszyscy którzy przyczyniają się do produkcji piwa, a także jego sprzedaży.
Ale cóż, moje sympatie mocno rzutują na moją percepcję. Studia poniekąd też
Mogę Cię uspokoić: niektórzy zawodowi rzemieślniczy piwowarzy w rozmowach prywatnych przyznają, że nie uznają kontraktów za browary. Choć wygląda [a raczej: mi się wydaje], że są w mniejszości...
Leave a comment:
-
Wtedy był jeden tego typu kontraktowiec. Dziś mamy ich blisko setkę (w Polsce). Można ocenić to zjawisko z perspektywy czasu.
Wydaje mi się, że obie strony okopały się
Leave a comment:
-
A dla Słownika Języka Polskiego PWN to zakład produkujący piwo.
Istotne, co uważają obiektywnie, a nie co przyznają w rozmowach prywatnych z tobą, zapewne z grzeczności.Leave a comment:
-
No cóż, ja jestem z tej nowej fali, wywodzącej się z piwowarstwa domowego. Mój domowy browar miał 3 siedziby, warzyłem swoje piwa w kilkunastu miejscach, na różnych sprzętach (często nie moich) i nigdy nie miałem wątpliwości, że etykieta powinna być z moim logotypem i moją nazwą. Bo browar to nie miejsce, budynek, sprzęt czy rozlewnia. Dla mnie "browar" to ludzie. Pracownicy warzelni, fermentowni, rozlewni, kadra zarządzająca, laboratorium - wszyscy którzy przyczyniają się do produkcji piwa, a także jego sprzedaży.
Ale cóż, moje sympatie mocno rzutują na moją percepcję. Studia poniekąd też
Mogę Cię uspokoić: niektórzy zawodowi rzemieślniczy piwowarzy w rozmowach prywatnych przyznają, że nie uznają kontraktów za browary. Choć wygląda [a raczej: mi się wydaje], że są w mniejszości...Leave a comment:
-
Ale wiesz bo jest nadrukowane na etykiecie, czy dlatego, że gdzieś wyszperałeś informację?
Ja też finalnie wiem gdzie piwo jest warzone, ale marzy mi się aby wszyscy kontraktowcy tak samo chętnie jak informacje o IBU umieszczali faktyczne miejsce warzenia na etykiecie.
Co do smaku, to może mam mniejsze wymagania, a może kupuje już tylko sprawdzone wytwory.
Leave a comment: