Blogówka
Collapse
X
-
Last edited by Marusia; 2013-09-21, 16:59.Comment
-
Nie wystarczy poczytać instrukcję do FB, trzeba jeszcze się zastanowić, jak to wygląda w praktyce. Wpis o ograniczonej widoczności jest niezbyt wyraźnie oznaczony (mała ikonka, na którą mało kto zwraca uwagę, a i zakres ograniczenia nie jest pokazany). Grupa "znajomi znajomych" to wielki wór, w którym jest tłum niezainteresowanych osób; pisanie do "znajomych znajomych" to pisanie do nieograniczonej i nieznanej sobie bliżej grupy odbiorców – w efekcie wiele to się nie różni od pisania "na cały świat" i tak samo trzeba uważać, co się pisze.
Także nie uważam, żeby Krzysiu zrobił coś zdrożnego, cytując tutaj ten wpis i wynikłą z niego dyskusję. Na FB może to przeczytać ciotka Twojej szkolnej koleżanki, kumpel kolegi z wojska i setki osób spoza piwnej społeczności, a taki np. Żą nie może, bo nie ma konta na fejsbuczku (a gdyby miał, to i tak mógłby przeczytać, bo każdy aktywny bbizowicz bez trudu zmieści się wśród "znajomych znajomych").Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Nie wystarczy poczytać instrukcję do FB, trzeba jeszcze się zastanowić, jak to wygląda w praktyce. Wpis o ograniczonej widoczności jest niezbyt wyraźnie oznaczony (mała ikonka, na którą mało kto zwraca uwagę, a i zakres ograniczenia nie jest pokazany). Grupa "znajomi znajomych" to wielki wór, w którym jest tłum niezainteresowanych osób; pisanie do "znajomych znajomych" to pisanie do nieograniczonej i nieznanej sobie bliżej grupy odbiorców – w efekcie wiele to się nie różni od pisania "na cały świat" i tak samo trzeba uważać, co się pisze.
Także nie uważam, żeby Krzysiu zrobił coś zdrożnego, cytując tutaj ten wpis i wynikłą z niego dyskusję. Na FB może to przeczytać ciotka Twojej szkolnej koleżanki, kumpel kolegi z wojska i setki osób spoza piwnej społeczności, a taki np. Żą nie może, bo nie ma konta na fejsbuczku (a gdyby miał, to i tak mógłby przeczytać, bo każdy aktywny bbizowicz bez trudu zmieści się wśród "znajomych znajomych").Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Głupie porównanie. pierwsza sytuacja dotyczy ograniczonego kręgu osób i tak naprawde w ogóle nikt nie będzie czytał listu. W omawianej sytuacji chodzi o "tajemnicę" o której wiedzą setki ludzi - każdy na FB kto jest znajomym znajomych może to obejrzeć więc żadna to tajemnica. Jedynie dla tych co nie mają dostępu do FB."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Nie "otwarty list", tylko "list otwarty". Różnica jest zasadnicza. Wiadomość podana publicznie, otwartym tekstem do otwartej grupy odbiorców, z której większość jest niezainteresowana tematem – w odróżnieniu od zainteresowanych, którzy z przyczyn technicznych nie mogą jej odczytać.
A o moralności faktycznie nie ma co dyskutować, zwłaszcza w tym przypadku.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
Bardziej abstrakcyjny przykład to już trudno by było wymyślić
Nie "otwarty list", tylko "list otwarty". Różnica jest zasadnicza. Wiadomość podana publicznie, otwartym tekstem do otwartej grupy odbiorców, z której większość jest niezainteresowana tematem – w odróżnieniu od zainteresowanych, którzy z przyczyn technicznych nie mogą jej odczytać.
A o moralności faktycznie nie ma co dyskutować, zwłaszcza w tym przypadku.Comment
-
Jasne, widzę. Wolałeś napisać tam; i tam przeczytała to jakaś setka browarbizowiczów.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
Przestań się mazać, było napisać maila lub zadzwonić nie byłoby problemu, napisałeś to u Zuckerberga a teraz robisz wielkie halo, żenada.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
A poza tym ta setka browar.bizowiczów nie wybaczy ci zapisu "***.biz" toż to jak korwinowa ***kracjaLast edited by leona; 2013-09-22, 12:44.Comment
-
Polecam przeczytac
W szczególności
"
Użytkownik jest właścicielem wszystkich treści i informacji publikowanych przez siebie w serwisie Facebook i może określać sposób udostępniania ich poprzez ustawienia prywatności oraz ustawienia aplikacji. Oprócz tego:
......
Gdy użytkownik publikuje treści lub informacje, korzystając z ustawienia Publiczne, zezwala on wszystkim, w tym osobom niebędącym użytkownikami Facebooka, na uzyskiwanie dostępu i wykorzystywanie informacji, a także wiązanie ich z użytkownikiem (tj. jego imieniem i nazwiskiem oraz zdjęciem profilowym).
"
Nie bylo to opublikowane publicznie........ Więc ? W jednym z postów Krzyś zapowiada ściganie kogoś za naruszenie wizerunku, a sam nie szanuje regilaminu który zakceptował, a mnie sie linczuje a obrone swoich praw....Comment
-
Masz poważne braki w wiedzy o prawie autorskim. Ja nie tylko zacytowałem materiał, ale podałem też źrodło. I nie napisałem, że jestem kimś innym. Jeśli naruszyłem w czymś regulamin fejsbuka, to zgłoś to do kierownictwa, niech mnie zbanują. Jeśli uważasz, że naruszyłem twoje prawa i poniosłeś z tego powodu szkodę, to daj sprawę do sądu. Stawię się i wytłumaczę, co i jak.
Krótka kalkulacja - załóżmy, że inkryminowana dyskusja rzeczywiście była dostępna dla "znajomych znajomych". Niech tych znajomych będzie symbolicznie 100, i każdy z nich ma 100 dalszych znajomych. Ile osób będzie uprawnionych do przeczytania? Dziesięć tysięcy. I ty to uważasz za poufną rozmowę?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerczyli jak zobaczysz na stole otwarty list to wszystkim rozgłosisz co w nim jest napisane, tak?Last edited by Krzysiu; 2013-09-22, 17:09.Comment
Comment