Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blogówka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Senior
    • 06-2004
    • 944

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
    Ale się uczepiliście tej pszenicy. Weizen na dolniakach to część rewolucji piwnej, autorska interpretacja, złamanie monotonnej dominacji tradycyjnych stylów. Przecież o to chodzi w tej całej rewolucji piwnej, nieprawdaż?
    Czy biały porter to też byłaby część rewolucji?
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • Petitpierre
      Senior
      • 01-2014
      • 2560

      Nawet w BJCP stoi jak wół, że
      A pale, spicy, fruity, refreshing wheat-based ale
      , ale widocznie to nie jest z duchem kraft'u
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Petitpierre
        Senior
        • 01-2014
        • 2560

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy biały porter to też byłaby część rewolucji?
        Biały porter to powrót do korzeni piwowarstwa czyli 100% tradycji, pod warunkiem, że będzie zawierał Rybią trutkę i drzewo św. Ignacego
        Last edited by Petitpierre; 30-01-2014, 17:25.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • chemmobile
          Senior
          • 03-2009
          • 2168

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy biały porter to też byłaby część rewolucji?
          Z pewnością tak. Tylko trudności technologiczne sprawiają, że jeszcze nikt nie odważył się go uwarzyć
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

          Comment

          • dlugas
            Senior
            • 04-2006
            • 4014

            Polskie browary potrafią uwarzyć:

            pszenicę na dolnych
            stout na dolnych
            radlera bez cytryny
            6cio miesięczne niepasteryzowane
            Leżajska w Cieszynie
            Warkę w Leżajsku
            Wrocławskie nie z Wrocławia
            miodowe bez miodu
            śliwkowe bez śliwek

            to i porter z wybielaczem zrobią
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

            Comment

            • Petitpierre
              Senior
              • 01-2014
              • 2560

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
              Tylko trudności technologiczne sprawiają, że jeszcze nikt nie odważył się go uwarzyć
              Technologia jest raczej znana i przedstawiona kawa na ławę, ale znalezienie odpowiedników ówczesnych składników oraz idealne zastąpienie składników trujących składnikami podobnymi, ale nietrującymi, może nastręczyć trudności.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Mason
                Senior
                • 02-2010
                • 3280

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                Biały porter to powrót do korzeni piwowarstwa czyli 100% tradycji, pod warunkiem, że będzie zawierał Rybią trutkę i drzewo św. Ignacego
                Ciekawe jakiej tradycji. Porter zawsze był piwem ciemnym, stouty były jasne.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • Petitpierre
                  Senior
                  • 01-2014
                  • 2560

                  Brytyjskiego piwowarstwa XVIIIgo wieku.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • Mason
                    Senior
                    • 02-2010
                    • 3280

                    Pokaż mi wiarygodne źródło, w którym jest mowa o jasnym porterze.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Seta
                      Piję piwo
                      • 10-2002
                      • 6964

                      Obawiam się Petitpierre, że Mason ma rację z porterem, chyba że masz jakieś szokujące źródła.
                      Co do piw "pszenicznych" to oczywiście, że mogą być na dolniakach. Np grodziskie. Wystarczy aby miały znaczny udział słodu pszenicznego (wędzonego lub nie), a będzie można je tak nazwać.
                      Jeśli zaś chodzi np o styl hefeweizen, to jak chyba w żadnym innym przypadku dedykowane drożdże to podstawa. Inaczej się nie da. Zrobisz pszenicznego lagera, albo pszeniczego ale'a (najlepiej american), ale nie hefeweizen. Prędzej zrobisz coś przypominającego hefeweizen na samym słodzie jęczmiennym, niż na innych drożdżach.
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Senior
                        • 01-2014
                        • 2560

                        A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.
                        Last edited by Petitpierre; 30-01-2014, 19:43.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • delvish
                          Senior
                          • 11-2004
                          • 3508

                          Ja też kojarzę jedno źródło wspominające o angielskim białym porterze. Samo źródło nie było szokujące.
                          Last edited by delvish; 30-01-2014, 20:07.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • Mason
                            Senior
                            • 02-2010
                            • 3280

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                            A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.
                            Przejrzałem na szybko trzy pierwsze z wymienionych i nigdzie białego porteru nie znalazłem. Co najwyżej że używano w równych proporcjach słodu jasnego, bursztynowego i brązowego, lub jasnego i brązowego w proporcjach 2:1. Tak czy siak jasne piwo z tego nie wyjdzie.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • Makaron
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 2107

                              Co macie na mysli piszac jasne piwo?
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • Petitpierre
                                Senior
                                • 01-2014
                                • 2560

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                                Przejrzałem na szybko trzy pierwsze z wymienionych i nigdzie białego porteru nie znalazłem. Co najwyżej że używano w równych proporcjach słodu jasnego, bursztynowego i brązowego, lub jasnego i brązowego w proporcjach 2:1. Tak czy siak jasne piwo z tego nie wyjdzie.
                                Jutro pokażę odpowiednie fragmenty, gdzie jest czarno na białym przy użyciu określeń Old Hock albo white porter. Nie rozumiem jakim cudem nie miałoby wyjść jasne piwo, jeśli tak właśnie w ksiażkach jest opisywane. Cóż, może mamy inne wydania?
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎