Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porter z Raciborza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    = kapslarz =
    • 11-2002
    • 8188

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Daj znać jak zobaczysz na półce .
    Nie omieszkam, do tego sklepu mam rzut beretem.

    Comment

    • jaw7
      Senior
      • 10-2012
      • 173

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub_kubek Wyświetlenie odpowiedzi
      A jest bardzo metaliczny w smaku???
      żadnego metalu - porter jest moim zdaniem blisko impetatora bałtyckiego z pinty z wyłączeniem amerykańskich chmieli i goryczki . piana trwała i gęsta -powtarzam wart zakupu

      Comment

      • Raciborz
        Senior
        • 06-2004
        • 594

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinrutk Wyświetlenie odpowiedzi
        Dyniowe też masz?
        Dyniowe jest ogólno dostępne w kilku sklepach

        Comment

        • piotrgorzelak
          Junior
          • 02-2010
          • 4

          #34
          Kolejny po Perle słaby porter. Słodki ulepek. Można sobie darować, a leżakowanie nic tu nie pomoże.

          Comment

          • majkelr
            Junior
            • 07-2014
            • 7

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaw7 Wyświetlenie odpowiedzi
            w Częstochowie już jest. dzisiaj testowalem . dużą niespodzianka .jest rewelacyjne
            Nie wiem co ty piłeś. Przecież to jest najgorszy porter na rynku.

            Comment

            • majkelr
              Junior
              • 07-2014
              • 7

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz Wyświetlenie odpowiedzi
              Chyba nie zawsze warto informować co się gotuje w browarze .Poinformowałem i ktoś sobie z góry zakupił całą partie 16-20 palet .Najgorsze jest to że miejscowi raczej go nie spróbują.Mi udało się zdobyć kartonik, który odpoczywa w piwnicy.Miejscowy podpowiem gdzie je można kupić,info na PW.Piwo ma 21,9 Blg,8,9 % alk
              To wtopił. Bo portera to tylko browar w Raciborzu potrafi zepsuć.

              Comment

              • amal
                Member
                • 06-2003
                • 52

                #37
                Może szef kupił by to na rynek nie poszło. ;-)

                Comment

                • chris1985
                  Senior
                  • 07-2011
                  • 227

                  #38
                  Piłem parę dni temu w smaku nie przypominał Portera baltyckiego, a raczej jakis wynalazek piwny o smaku kawy rozpuszczalnej.
                  Tylko moje piwo mnie rozumie...

                  Comment

                  • dlugas
                    Senior
                    • 04-2006
                    • 4014

                    #39
                    Gorszy od nijakiego Krajana P.?
                    i to w cenie 2 Żywczyków P.?

                    no to się nieźle porobiło
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                    Comment

                    • chris1985
                      Senior
                      • 07-2011
                      • 227

                      #40
                      Nowego portera zywieckiego jeszcze nie piłem, stara partia była w miarę łatwo dostępna, tego z nowa etykietą nie piłem jeszcze ale slyszałem ze to piwo już żywiec popsuł. Natomiast raciborski nie zasługuję na miano Portera Bałtyckiego.
                      Tylko moje piwo mnie rozumie...

                      Comment

                      • dlugas
                        Senior
                        • 04-2006
                        • 4014

                        #41
                        "Nowy" Żywiec P. ma spore wahania.
                        OD wodnistego i jednowymiarowego "heavymetal" po warki nie ustępujące tym ze "starej" wersji
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • marcinrutk
                          Junior
                          • 09-2014
                          • 10

                          #42
                          Natomiast raciborski nie zasługuję na miano Portera Bałtyckiego.
                          Przejrzałem etykietę 5 razy i nie znalazłem tam informacji, ze jest czy miał to być porter bałtycki.
                          To tak jakbyście chcieli oceniać tyskiego biorąc pod uwagę ramy stylu bohemian pilzner.

                          Comment

                          • WojciechT
                            Senior
                            • 09-2012
                            • 2546

                            #43
                            OK, portery inne od porterów bałtyckich są piwami górnej fermentacji. Czy to jest piwo górnej fermentacji? Śmiem wątpić.

                            Comment

                            • marcinrutk
                              Junior
                              • 09-2014
                              • 10

                              #44
                              a skąd wiesz, że ten porter nie jest górnej fermentacji? będąc na wycieczce w raciborzu widziałem, że używają dwóch szczepów drożdży (niestety pani przewodnik nie chciała powiedzieć jakie to są) jedne to na pewno drożdże dolnej fermentacji na których robią wszystkie swoje lagery a drugi też muszą do czegoś używać bo przecież nie fermentują sobie na kilku szczepach.
                              zresztą, czy browary mają obowiązek warzyć piwa zgodne z opisami BJCP? Gdyby jakiś browar miał ochotę na uwarzenie portera na bretach albo przeprowadzenie fermentacji spontanicznej też dojeżdżalibyście go za to że nie smakuje on jak akurat porter bałtycki? z drugiej strony, gdyby zrobiła go pinta chwalilibyście go że to takie odważne, tworzenie nowych styli i w ogóle.

                              Comment

                              • pioterb4
                                Senior
                                • 05-2006
                                • 4322

                                #45
                                On nie smakuje ani jako brown porter ani jako baltic ani robust ani żaden inny. Smakuje jak niewypał.

                                I nie nie ma obowiązku stosowania BJCP. Możesz uwarzyć porter na bretach z kolendrą i chmielem nowozelandzkim, ale napisz to na etykiecie, np. brett porter, wild porter itp.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎