pytanie o klarowanie piwa za pomocą ziemi okrzemkowej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • filip3212
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 1

pytanie o klarowanie piwa za pomocą ziemi okrzemkowej

Jestem studentem Politechniki i przygotowuję projekt na mechaniczny rozdział faz. Jako, że od jakiegoś czasu dołączyłem do grona piwowarów domowych , chciałbym , aby moja praca związana była z procesem produkcji piwa. Chodzi mi o proces klarowania piwa za pomocą filtru świecowego przez ziemie okrzemkową . Czy ktoś orientuję się w tym temacie? Jeżeli tak to chciałbym zapytać jaka może być jego średnia wydajność na godzinę pracy i ile zużywa się przy tym ziemi okrzemkowej ? Te dane są mi niezbędne , a żadne źródła , które znalazłem nie odpowiadają na moje pytanie.
    Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

Temat filtracji przy pomocy ziemi okrzemkowej był omawiany przez bnp rok temu na Lubelskim Konkursie Piw Domowych w Chacie. Z punktu widzenia piwowarstwa domowego rzecz jasna. Pytaj na piwo.org, bo on tam cześciej bywa.

Comment

• alberret
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.05
      • 28

Filtr świecowy: 4-6 hl /m^2/h przy zużyciu ziemi 80-120 g/hl.
      Żródło: Kunze

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
        Bařice-Velké Těšany, Velké Těšany 21, Pivovar Theodor
        heckler
        Historia powstania browaru Theodor sięga 2012 roku. Podobno już wtedy Jan Kozel myślał o założeniu własnego browaru. Na lokalizację zostały wybrane pomieszczenia starego chlewu znajdującego się na posesji babci Jana. W międzyczasie właściciel założył browar kontraktowy pod nazwą Kočovný...
        2025-07-22, 08:44
      • kaczka116
        Ziemia Obiecana, Raj Na Ziemi
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-06-07, 18:42
      • Serokomlak
        Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
        Serokomlak
        Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
        Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
        2024-11-03, 02:56
      • heckler
        Nové Město na Moravě, Žďárská 84, Pivovar Hejkal
        heckler
        Žďárské vrchy to kawałek ładnej, pofałdowanej ziemi będący częścią Vysočiny. Leżące na ich skraju małe miasteczko Nové Město na Moravě doczekało się swojego małego browaru o nazwie Hejkal. Po środku rynku stoi ładny kościół, fontanna, za to na obrzeżach miasta króluje ,wczesny...
        2019-06-14, 08:28
      • pebejot
        Litwa, Kłajpeda, Kūlių Vartų g. 7, Švyturys Bhouse
        pebejot
        W centrum Klaipedy, 2,5 km od dworca.
        Olbrzymi browar, który opanował kawał litewskiego rynku znajduje się w centrum nadmorskiej Kłajpedy w odległości 2,5 km od dworca kolejowego.
        Na wzór browarów amerykańskich, wszystko stanowi jedną całość, czyli wielka instalacja jest wkomponowana...
        2025-08-04, 10:30
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...