Mieszanie się dróżdży w browarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #1

    Mieszanie się dróżdży w browarze

    Część browarów obawia się mieszania drożdży górnych i dolnych. Czy drożdże górnej i dolnej należy stosować w oddzielnych, wydzielonych częściach browaru i stosować jakieś specjalne procedury ochronne? Czy w przypadku zmieszania się drożdży należy przeprowadzić jakąś specjalną dezynfekcję browaru?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To są wymówki.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.

      Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        Taka infekcja krzyżowa jest poważnym problemem, w browarze przemysłowym używającym więcej niż jeden szczep trudno jest je odseparować od siebie, szczególnie jeżeli browar ma stałe orurowanie w którym jest mnóstwo zaworów, zakamarków itp.

        Najbardziej boją się tego producenci lagerów, w których pojawienie się estrów lub fenoli w aromacie jest poważną wadą piwa. Słyszałem, że podobno gdy w Żywcu mieli rozlewać leżajskiego weizena, dospawali kawałek orurowania tylko dla tego piwa.
        Nie zdziwiłbym się w takim razie, jakby dany browar koncernowy używał tylko 1 rodzaju takich samych dolnych drożdży.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
          Nie zdziwiłbym się w takim razie, jakby dany browar koncernowy używał tylko 1 rodzaju takich samych dolnych drożdży.
          Oczywiście, przecież praktycznie wszyscy używają szczepu W34/70, lepszego nie ma.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Lubrow, Arct Ipa
            darekd
            Cold IPA czyli dolna fermentacja

            15% ekstr.
            5,2% alk.

            Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

            Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
            ...
            2024-09-18, 20:28
          • darekd
            Domowe kupażowanie piw
            darekd
            Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

            Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
            2023-03-06, 23:54
          • lagger8
            zamiennik do złączek john guest?
            lagger8
            Witam. Jakie polecacie zamienniki do złączek JG i czy warto stosować zamienniki czy lepiej kupić JG?
            2020-05-24, 19:05
          • bastion
            Rumunia, Cluj Napoca, Strada Mehedinti 94, Hophead Brewing [PRZENIESIONO]
            bastion
            Od 2015 roku, w jednej z dzielnic Cluja, między blokami, działa mikrus rzemieślniczy Hophead.
            Stworzył go Darko Jovik, który pochodzi z Macedonii, a piwnego bakcyla załapał podczas pobytu w USA.
            Produkty browaru, to praktycznie wyłącznie style nowofalowe, trudno doszukać się...
            2019-07-22, 19:34
          • miri
            Mieszanie niezdezynfekowaną chochlą...
            miri
            Naczytałem się na tym forum, że mieszanie przy burzliwej fermentacji to zło. Niestety po fakcie.
            Zrobiłem to raz i hydrometr też wkładałem do fermentatora kilka razy...
            Na razie piwko ładnie pachnie i zdrowo wygląda...
            Myślicie, że później może wdać się zakażenie?...
            2012-03-17, 20:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...