Puszka i para
[QUOTE]Kemp napisał(a)
[B]Z tą parą do puszki to kolega przesadził. Nie spotkałem jeszcze takiej instalacji ( KEG owszem tak ).
Zgadzam się z tym, nie wiem jak kolega chciałby napełnić puszkę piwem po wcześniejszym jej podgrzaniu parą. W puszce znajdowała by się sama piana, a nie piwo. Piwo powinno mieć temperaturę ok. 10C (zależnie od zastosowanego monobloku), w wyższych temperaturach napełnienie puszki może być problemem. Puszka dostarczona od producenta w założeniu jest sterylna pozbawiona podłoża na którym mogłyby się rozwinąć drobnoustroje. Podobnie jest z butelką dostarczaną od producenta, wystarczy przepłukać zimną wodą i jest ok. można jedynie zastosować lampę UV w celu "zabicia" mikroorganizmów znajdujących się w wodzie.
[QUOTE]Kemp napisał(a)
[B]Z tą parą do puszki to kolega przesadził. Nie spotkałem jeszcze takiej instalacji ( KEG owszem tak ).
Zgadzam się z tym, nie wiem jak kolega chciałby napełnić puszkę piwem po wcześniejszym jej podgrzaniu parą. W puszce znajdowała by się sama piana, a nie piwo. Piwo powinno mieć temperaturę ok. 10C (zależnie od zastosowanego monobloku), w wyższych temperaturach napełnienie puszki może być problemem. Puszka dostarczona od producenta w założeniu jest sterylna pozbawiona podłoża na którym mogłyby się rozwinąć drobnoustroje. Podobnie jest z butelką dostarczaną od producenta, wystarczy przepłukać zimną wodą i jest ok. można jedynie zastosować lampę UV w celu "zabicia" mikroorganizmów znajdujących się w wodzie.
Ale czasem zglembiam temat literaturowo i np. znajduje -> "Technologia piwa i słodu" - Wolfgang Kunze str. 521 rozdział 5.5.5.2 Rozlewarka do puszek z napełnianiem wg. objętości. Kronesa VOC bodajze, daje do puszki pare o temp 110 C przez 1s, potem przeplukiwanie CO2 i napelnianie.
Comment