Piwny brzuch
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
 
 Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zawarte CO2 w piwie powiększa żołądek przez co powoduje uczucie głodu. To zwiększone spożycie powoduje powstawanie brzuchola. Samo piwo nie jest tak kaloryczne.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Co za bzdura? Piwo zaostrza apetyt, to prawda, zwłaszcza mocno chmielony pilsner, ale wcale nie dzięki "powiększeniu żołądka". Poza tym piwo, zwłaszcza o wyższym ekstrakcie jest sycące. Takim piwem można się solidnie najeść rezygnując z tradycyjnego posiłku. Gwarantuję ci, że po kilku piwach typu porter lub ogólnie mocniejszych niż 12 Plato, nie będziesz odczuwał głodu. Piwo zaostrza apetyt, to prawda, zwłaszcza mocno chmielony pilsner, ale wcale nie dzięki "powiększeniu żołądka". Poza tym piwo, zwłaszcza o wyższym ekstrakcie jest sycące. Takim piwem można się solidnie najeść rezygnując z tradycyjnego posiłku. Gwarantuję ci, że po kilku piwach typu porter lub ogólnie mocniejszych niż 12 Plato, nie będziesz odczuwał głodu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Co za bzdura? Piwo zaostrza apetyt, to prawda, zwłaszcza mocno chmielony pilsner, ale wcale nie dzięki "powiększeniu żołądka". Poza tym piwo, zwłaszcza o wyższym ekstrakcie jest sycące. Takim piwem można się solidnie najeść rezygnując z tradycyjnego posiłku. Gwarantuję ci, że po kilku piwach typu porter lub ogólnie mocniejszych niż 12 Plato, nie będziesz odczuwał głodu. Piwo zaostrza apetyt, to prawda, zwłaszcza mocno chmielony pilsner, ale wcale nie dzięki "powiększeniu żołądka". Poza tym piwo, zwłaszcza o wyższym ekstrakcie jest sycące. Takim piwem można się solidnie najeść rezygnując z tradycyjnego posiłku. Gwarantuję ci, że po kilku piwach typu porter lub ogólnie mocniejszych niż 12 Plato, nie będziesz odczuwał głodu. Masz chyba na myśli ekstrakt rzeczywisty piwa? Sprawdź sobie jaki udział procentowy w piwie stanowią białka, węglowodany i tłuszcze, o ile wiem to nie są to imponujące ilości. Tak tak bo jak wypije te kilka litrów piwa to może zbilansuje moje zapotrzebowanie z kolacją Masz chyba na myśli ekstrakt rzeczywisty piwa? Sprawdź sobie jaki udział procentowy w piwie stanowią białka, węglowodany i tłuszcze, o ile wiem to nie są to imponujące ilości. Tak tak bo jak wypije te kilka litrów piwa to może zbilansuje moje zapotrzebowanie z kolacją Ale faza będzie niezła. Pozdrawiam Ale faza będzie niezła. PozdrawiamComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tak naprawdę to chmiel zaostrza apetyt, ma on także właściwości uspokajające.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Chłopie, od wczoraj 19 postów, przeczytałam wszystkie, jestem pod wrażeniem pewności siebie bijącej z Twoich wypowiedzi. Masz chyba na myśli ekstrakt rzeczywisty piwa? Sprawdź sobie jaki udział procentowy w piwie stanowią białka, węglowodany i tłuszcze, o ile wiem to nie są to imponujące ilości. Tak tak bo jak wypije te kilka litrów piwa to może zbilansuje moje zapotrzebowanie z kolacją Masz chyba na myśli ekstrakt rzeczywisty piwa? Sprawdź sobie jaki udział procentowy w piwie stanowią białka, węglowodany i tłuszcze, o ile wiem to nie są to imponujące ilości. Tak tak bo jak wypije te kilka litrów piwa to może zbilansuje moje zapotrzebowanie z kolacją Ale faza będzie niezła. Pozdrawiam Ale faza będzie niezła. Pozdrawiam
 
 Jednakowoż weź pod uwagę, że jednak nie wszystko wiesz, to, że jesteś technologiem fermentacji nie oznacza, żeś pojadł wszelkie rozumy na temat piwa. Wartości odżywcze piw przemysłowych mają się na przykład nijak do tychże w piwach domowych.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A tam obżarstwo przy piwie. Ja się nie obżeram, a przez wakacyjne rozkoszowanie się piwem już mi się brzuchacz spasł Trzeba coś z tym zrobić.
							
						Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl Trzeba coś z tym zrobić.
							
						Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
 
 Thou shallt not spilleth thy beer!
 
 Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Sory nie chciałem, żeby to było jakoś źle odebrane, tak mi się napisało po prostu.. tak naprawdę to nie znam się na piwowarstwie domowym znam tylko kilka teoretycznych "pierdułek" i to wszystko. Także z góry przepraszam jak będę pisał jakieś bzdety, dopiero uczę się przy was i wkraczam w ten świat piwa. PozdrawiamComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Może jesteś przemądrzały z natury  
 
 A tak serio - baw się tu dobrze, czasem po prostu zamiast pisać komuś "poczytaj sobie" to napisz "wydaje mi się, że" i wszystko będzie ok 
 
 Żeby nie było, że wtrącam się nie na temat - Slavoy się sprowadza i zamierzamy sobie zrobić dietkę - jak to małżonek stwierdził "na wsi łatwiej, bo w sklepach i tak nic nie ma" Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-09-26, 11:30. Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-09-26, 11:30.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Białka i tłuszczy właściwie w piwie nie ma (trochę białka może być z osadu drożdżowego, ale generalnie to nie ma). Są węglowodany, które stanowią kilka %, im wyższe Plato brzeczki nastawnej tym więcej. Tylko co z tego? W soku pomarańczowym, też nie ma tłuszczu, a białka jest niewiele. Ale chyba przyznasz, że pociągniesz dłużej na samym soku pomarańczowym niż na wodzie. Ja nie twierdzę, że piwo stanowi odpowiednik zbilansowanego pożywienia. Twierdzę jednak, że są piwa, głównie te o wysokim ekstrakcie brzeczki nastawnej, którymi możesz zaspokoić głód. Oczywiście wpływu alkoholu nie da się uniknąć. IMO przy tej samej zawartości przyjętego alkoholu, pijąc piwo dostarczysz o wiele więcej odżywczych substancji, niż pijąc wódkę. Masz chyba na myśli ekstrakt rzeczywisty piwa? Sprawdź sobie jaki udział procentowy w piwie stanowią białka, węglowodany i tłuszcze, o ile wiem to nie są to imponujące ilości. Tak tak bo jak wypije te kilka litrów piwa to może zbilansuje moje zapotrzebowanie z kolacją Masz chyba na myśli ekstrakt rzeczywisty piwa? Sprawdź sobie jaki udział procentowy w piwie stanowią białka, węglowodany i tłuszcze, o ile wiem to nie są to imponujące ilości. Tak tak bo jak wypije te kilka litrów piwa to może zbilansuje moje zapotrzebowanie z kolacją Ale faza będzie niezła. Pozdrawiam Ale faza będzie niezła. Pozdrawiam
 
 Na pewno jednak nie jest tak jak piszesz, że CO2 rozpycha żołądek i przez to się tyje. Bo to jest kompletna bzdura.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ok masz po części rację. Moim zdaniem CO2 nie jest bezpośrednią przyczyną tycia ale pośrednią. A jeśli chodzi o ten ekstrakt, to na początku mamy pewien ekstrakt brzeczki nastawnej, później w wyniku pracy drożdży, cukry ulegają przemianie w alkohol i CO2 jak wszyscy wiemy. Także ilość cukrów (który określa ekstrakt pozorny lub rzeczywisty) zależy od stopnia odfermentowania a nie od ilości ekstraktu początkowego. Mam nadzieje ze nie napieszałem.. pozdrawiam pozdrawiamComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie namieszałeś - po prostu napisałeś coś, o czym tu wszyscy doskonale wiemy  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No niby oczywiste. No ale jak z tym cukrem Twoim zdaniem jest. Początkowy ekstrakt może być większy ale jeśli odfermentujemy bardziej piwo to w końcowym produkcie będzie mniej cukru. Tak samo jeśli nastawimy piwo o niskim plato i przerwiemy fermentację, to cukru będzie więcej. Możemy także wypić samą brzeczkę nastawną he he he heComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kopyr miał na myśli DOBRE piwa o wysokim ekstrakcie, a nie wysokoodfermentowane paskudztwa  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim,
 
 Szukam browaru, który byłby zainteresowany uwarzeniem piwa kontraktowego w ilości 10 hektolitrów.
 
 Czy ktoś z forumowiczów prowadzi browar albo może polecić miejsce, które podejmie się takiego zlecenia przy tej skali produkcji?
 
 Pozdrawiam...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Posiadam butelkę - ale od czego? Nie mogę jej zidentyfikować, może ktoś z forumowiczów spotkał się z takim logo. Pojemność butelki to 0,33. Przy logo napis "Znak ochronny".3 Photos- 
							Channel: Historia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam, wszystkich na imię mam Grzegorz i jestem z Rudy Śląskiej.- 
							Channel: Przedstaw Się!
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Niby wszystko już można dostać w sklepie za rogiem, ale jakby co to otwieram wątek pamiętający czasy, gdy tak nie było. Może akurat komuś się przyda. Niby wszystko już można dostać w sklepie za rogiem, ale jakby co to otwieram wątek pamiętający czasy, gdy tak nie było. Może akurat komuś się przyda.- 
							Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam szanownych forumowiczów
 Jestem tu nowy i przepraszam jeśli zaśmiecam ale nie znalazłem działu szukam piwa. Czy w/w piwo Winchester z browaru Faktoria jest jeszcze do kupienia? Podejrzewam, że nie ale ich strona pokazuje, że tak tylko cos czuję że nie jest aktualizowana.- 
							Channel: Piwo - ogólne
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment