Oszustwa koncernów

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

W przypadku win, wódek czy innych trunków rzeczywiście tak jest, ale na piwo akcyza jest (i była) liczona od ekstraktu. Tak, żeby było ciekawiej, bo sensu w tym nie ma za grosz.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Simon
      † 1964-2008 Piwosz w Raju
      • 2001.02
      • 993

W 14-tu krajach Europy akcyzę liczy się od zawart. ekstraktu w grad Plato, w 13-tu od zawart. alk. w %obj., w Szwajcarii od hektolitra.
      Simon

Comment

• Petrax
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.12
        • 662

Simon napisał(a)
        W 14-tu krajach Europy akcyzę liczy się od zawart. ekstraktu w grad Plato, w 13-tu od zawart. alk. w %obj., w Szwajcarii od hektolitra.
        A możesz napisać które to kraje? Tak, z ciekawości, chciałbym sie dowiedzieć.
        In cervisia veritas
        http://www.ptxc.de.vu
        Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• Simon
          † 1964-2008 Piwosz w Raju
          • 2001.02
          • 993

dokładne dane nt akcyzy np na stronach: http://www.brewersofeurope.org/uk/pu...ions_stats.asp
          Simon

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Marusia napisał(a)
            Nie mam wprawdzie nic konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie, ale Krzysiu tak mnie wzruszył tym bykiem, ze chyba się rozmażę (w sensie rozmazania, a nie rozmarzenia)
            Sam jestem z siebie dumny. Pierwszy raz udało mi się takie przedsięwzięcie.

Comment

Related Topics

Collapse

• AaLeX
              Łomża, Argus Lager
              AaLeX
              Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
              2025-08-29, 14:26
            • bastion
              Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
              bastion
              Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
              2025-04-24, 21:25
            • darekd
              SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
              darekd
              Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

https://www.singlecut.com/

Aromat - czekolada,...
              2025-02-02, 00:09
            • AaLeX
              Jędrzejów, Argus Mocne
              AaLeX
              Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
              2023-12-30, 13:51
            • AaLeX
              Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
              AaLeX
              Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
              2024-08-06, 14:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...