Będąc we Wschodnich Niemczech wielokrotnie, zawsze obserwowałem zaskakujacą dostępność i popularność piwa, w porównaniu do Polski sprzed 1989 roku. Piwa wschodnioniemieckie wyróżniały się, w porównaniu do współczesnych im wtedy polskich, mocnym chmieleniem i dużą zawartoscią CO2 - czasami tak dużą, że przed degustacją piwa butelkowanego, wskazane było pozbycie się nadmiaru gazu (w sposób podobny jak czynią to niektórzy z winami typu szampańskiego ;-)). I te ceny! Kto był w DDR kupował bratwursta (kiełbaskę) i bier za 1 Marke z "groszami, wie o czym mówię.
Piwo - made in DDR
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Nie wiem dlaczego kupując to piwo we włoskiej knajpce Birra Cerqua (gościnne krany) byłem przekonany, że jest to włoskie piwo. Może dlatego, że nazwa brzmiała dość tajemniczo (nie angielsko) i po szybkim sprawdzeniu co ta nazwa oznacza nie wzbudziło to moich wątpliwości. A powinno, ale...
-
Channel: Irlandia
2023-02-16, 21:57 -
-
W związku z dyskusją jaka się wywiązała w tym temacie: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=90245 postanowiłem założyć nowy temat odnośnie porterów.
Uważam w przeciwieństwie do abernackiego, że Polska jest bardzo bogata w portery i każdy fan tego rodzaju piwa może być zadowolony....-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Są takie miasta, mimo że nie specjalnie urodziwe, do których z przyjemnością się wraca.
Panuje tam zazwyczaj jakaś pozytywna aura, która dobrze wpływa na samopoczucie, a inne aspekty schodzą na plan dalszy.
U mnie na tej liście jest m. in. Tarnopol.
Główny...-
Channel: Ukraina
2018-03-25, 23:15 -
-
E: 13,5%
A: min. 5,3% obj.
Kolor: Złoty, niezbyt intensywny.
Zapach: W pierwszej chwili dobrze wyczuwalny chmiel potem niezbyt miły, lekko piwniczny słód.
Smak: Goryczka bardzo niska, ledwie wyczuwalna baza słodowa. Płytkawe.
Do kupna zachęciła mnie...-
Channel: Ukraina
-
-
Już za trzy dni wybieramy się na kolejna piwną trasę tym razem po Polsce Centralnej. Nasza trasa bedzie wiodła przez Żnin, Miłosław,Cieśle i Kalisz, następnie przez Zduńską Wolę, Łask, Łódź, Bierzwienną Długą Kolonię, Płock a na samym końcu Sierpc.
Jeżeli toś chciałby...-
Channel: Spotkania Forumowiczów
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment