director napisał(a)
czytam te posty wszyscy piszecie jakie to jednakowe są te piwa z dużych browarów a nastepnie mieszcie z błotem piwa z małych browarów twierdząc ze to lura i syf bez gazu smaku i td(ja cytuję najłagodniejsze określenia)Proponuję na coś zdecydować się \\\
czytam te posty wszyscy piszecie jakie to jednakowe są te piwa z dużych browarów a nastepnie mieszcie z błotem piwa z małych browarów twierdząc ze to lura i syf bez gazu smaku i td(ja cytuję najłagodniejsze określenia)Proponuję na coś zdecydować się \\\
1. nie wszyscy na forum lubią małe browary
2. nie wszystkie małe browary produkują dobre piwa
3. każdy z nas lubiących małe browary ma swoje ulubione i to co dla mnie będzie dobre dla innego nie.
To tak w skrócie. Do tego nie zawsze małe browary dbają o odpowiednie przechowywanie piwa przez sklepikarzy i podawanie przez knajpiarzy i wtedy dobre piwo może stać się syfem i lurą (wystarczy, że będzie nieświeże lub podane z brudnych przewodów). itp.....
chociaż w Somie byłem i piwo piłem).
oczywiście entuzjastą wolnego wyboru, ale z drugiej strony, myślę, że każdy browar ( duży czy mały ) inwestując w lokal stara się ozdyskać przynajmniej część poniesionych nakładów. Dlatego podpisuje umowę na wyłączność - w zamian oferując kilka rodzajów piwa z nalewaka. I tak jest również w Niemczech, w Belgii... większość lokali ma piwa z jednego browaru - są to lokale patronackie.
. Powolutku za rogiem zaczyna w wielu miejscach być dostępny przeważnie Żubr.
Natomiast dla wielu małych lokali to mógłby być tylko gwóźdź do trumny, bo nie byłyby w stanie sprzedać tyle, żeby któreś piwo im się nie psuło.
Comment