Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rzecz o PORTERACH

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sensor
    Senior
    • 02-2001
    • 817

    #46
    Zawartość alkoholu

    Stout 3 -5 %
    Porter - nawet do 10 % ( a może i więcej)

    Słodycz

    Stout - niska
    Porter - b. wysoka ( duza ilość dekstryn - takich cukrów).

    Goryczka

    Stout - silna , wytrawna
    Porter - silna, zharmonizowana ze słodyczą.

    Lepkość

    Stout - niska
    Porter - b. wysoka ( wyczuwalna palcami)

    Piana

    Stout - kremowa przechodzaca w brazowy , b. drobne pęcherzyki.
    Porter - ciemna, większe pęcherzyki

    Pełnia smaku

    Stout - niska, średnia.
    Porter - b. wysoka, sycąca.
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • maryhh
      Senior
      • 02-2001
      • 1895

      #47
      dzieki wodzu
      ale myślę że różnice najlepiej będzie poznać w praktyce
      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #48
        Prosi się, żeby coś napisać, ale to juz by było świntuszenie.
        A kiedy kolega Sensor nawiedzi nasze piękne miasto Wrocław? Myslę o tej edukacji.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #49
          Na przełomie 1983 - 84 we wrocławskich knajpach był tylko porter, bo jaki światły przedstawiciel władzy ludowej wymyślił sobie, ze w ramach walki z pijaństwem w knajpach będzie tylko ciemne.
          Mój rekord to 13 x 0,35 (W kubie, po komisie z matmy).

          Comment

          • sensor
            Senior
            • 02-2001
            • 817

            #50
            Niestety nie mogę okreslić dokładnego terminu. Ale już od dawna planuję się wybrać do wrocławskiego ZOO i do sklepu który dysponuje chyba największym asortymentem piw w Polsce.

            A co jesteś chetna do edukacji?

            Jak coś Ci sie nasunęło - nie krępuj sie - pisz.
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • Radegast
              Senior
              • 02-2001
              • 1124

              #51
              Nic straconego ART, jak będziesz we Wrocku to daj znać i wpadniemy tam.
              Serek wie gdzie mieszkam-licze na Ciebie.
              A swoją drogą to w Alibi było wczoraj sympatycznie, no i ten porter....
              Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #52
                Powoli zawiązują się podsekcje pozasieciowe...
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Radegast
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 1124

                  #53
                  Lepiej sie Marusia przyłącz anie...
                  Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #54
                    A czy ja mówię, że nie....
                    Póki co, do poniedziałku, ewakuuję się własnie w górki!!!
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • maryhh
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 1895

                      #55
                      tzw. poza wirtualne kontakty o podłożu spożywczo-intelektualnym
                      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #56
                        głównie spożywczo-poznawczym rzekłoby się...
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • maryhh
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 1895

                          #57
                          nie ujmując tutaj inteligentnym rozmowom jakie się przy tym odbywają
                          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                          Comment

                          • Radegast
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 1124

                            #58
                            Miłego wypoczynku Marusia
                            i nie zapomnij przywieść nam troszki powietrza górskiego w słoiku
                            Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #59
                              Sensor, ponoć polski Porter jest uzyskiwany w drodze dolnej fermentacji, a to, co pisałeś a propos trzyletniego portera, tyczy się piw górnej fermentacji. Co Ty na to? Czy to prawda z tą dolną?

                              A w ogóle to trzeba coś wymyślić, żeby ta górna fermentacja się u nas przyjęła. Może jakieś demonstracje znudzonych piwami dolnej f.?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • sensor
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 817

                                #60
                                Nie pamiętam dokładnie co pisałem o tych porterach. Po spotkaniach z porterami to ja z reguły niewiele pamiętam. Portery w Polsce produkuje się używając fermentcji dolnej.
                                Zgadzam się , że brakuje piw "górnych" w Polsce. Browary boją się wejść w ten interes bo ciężko przewidzieć reakcję konsumenta.
                                Ale myslę że małe lokalne browarki mogłyby z powodzeniem zacząć produkcje piw tego typu.
                                A tak musimy kupować wyroby naszych zachodnich sąsiadów. Swego czasu Belgia z Kielc wypuściła promocyjne piwo pszeniczne górnej fermentacji, było naprawdę niezłe.
                                Ale z tego co wiem, nic z tego nie wyszło.
                                Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                                Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎